Mali Stapar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Koordinate: 45°41′45″N 19°20′03″W / 45.695749°N 19.334049°W / 45.695749; -19.334049 Mali Stapar je malo naselje u Vojvodini. Nalazi se nekoliko kilometara zapadno od Sivca.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Naselje je nastalo namijenski. Izgrađeno je 1802. nakon što je otvoren kanal koji je nosio ime Franje II. Habsburškog (današnji Veliki bački kanal).

U naselju su se nalazile kanalska uprava i prva ustava. Zbog visinske razlike koja je od 3 do 5 metara, postojali su uvijeti za izgradnju male hidroelektrane koja je strujom opskrbljavala upravnu zgradu, petokatni mlin i pogone za glaziranje riže koju se uzgajalo na obližnjim Kosančić salašima.[1] U Šaponjama su nalazi mnogo netaknute salaške arhitekture koja je u dobrom stanju.

Kod Sombora se račva biciklistička staza Via Pacis Pannoniae / Panonski put mira koja povezuje Osijek i Sombor. Jedan krak vodi do naselja Šaponje, a drugi ka salašarskom naselju Gradini i produžava do Malog Stapara u pravcu Kule, Vrbasa i Novog Sada.[2] Istočno od Malog Stapara je bara Seged i nešto dalje Sivac.

U sjeverozapadnom susjedstvu su Radojevići.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Kucica.gif Nedovršeni članak Mali Stapar koji govori o naselju u Srbiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.