Mamula

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Mamula
Tvrđava na Mamuli

Mamula je mali crnogorski otok na ulazu u Boku kotorsku.

Nalazi se u između poluotoka Luštice i Prevlake; 3 do 4 nautičke milje od Herceg Novog. Skoro je pravilnog kružnog oblika, promjera 200 m i visine 16 m. Pripada općini Herceg Novi.

Povijest[uredi VE | uredi]

Mamula se u pomorskim kartama naziva Lastavica, a postoji i naziv Velika (Vela, Velja) žanjica. Dragutin Franić ga spominje imenom Žanjica na kojem se nalazi utvrda Mamula.

Na otoku se nalazi tvrđava koju je sredinom 19. stoljeća izgradio austrougarski general Lazar Mamula. Tijekom oba svjetska rata služila je kao zatvor.

Otok je nakon raspada SFRJ bio predmet spora između Savezne Republike Jugoslavije i Hrvatske. Kulturno i povijesno pripada Hrvatskoj, a zemljopisno bliže je crnogorskoj obali. U doba premijera Ivice Račana i pregovora o granici ovaj se otok nije spominjao kao sporno pitanje, iako se do 1947. nalazio u katastru Dubrovnika.

Danas tvrđava propada, a svi potezi za obnovu nisu sprovedeni u djelo. Otok je turistička atrakcija.

Godine 2014 na njemu je snimljen horor film Mamula (Nympha) u režiji Milana Todorovića u kojem su glavne uloge odigrali Kristina Klebe, Natalie Burn, Dragan Mićanović, Miki Krstović, Franco Nero, Slobodan Stefanović i Sofija Rajović.

Povezani članci[uredi VE | uredi]


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Mamula koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.