Mamula

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mamula
Tvrđava na Mamuli

Mamula je mali crnogorski otok na ulazu u Boku kotorsku.

Nalazi se u između poluotoka Luštice i Prevlake; 3 do 4 nautičke milje od Herceg Novog. Skoro je pravilnog kružnog oblika, promjera 200 m i visine 16 m. Pripada općini Herceg Novi.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Mamula se u pomorskim kartama naziva Lastavica, a postoji i naziv Velika (Vela, Velja) Žanjica. Dragutin Franić ga spominje imenom Žanjica na kojem se nalazi utvrda Mamula.

Na otoku se nalazi tvrđava koju je sredinom 19. stoljeća izgradio austro-ugarski general Lazar Mamula. Tijekom oba svjetska rata služila je kao zatvor.

Otok je nakon raspada SFRJ bio predmet spora između Savezne Republike Jugoslavije i Hrvatske. Kulturno i povijesno pripada Hrvatskoj, a zemljopisno bliže je crnogorskoj obali. U doba premijera Ivice Račana i pregovora o granici ovaj se otok nije spominjao kao sporno pitanje, iako se do 1947. nalazio u katastru Dubrovnika.

Danas tvrđava propada, a svi potezi za obnovu nisu sprovedeni u djelo. Otok je turistička atrakcija.

Godine 2014. na njemu je snimljen horor film Mamula (Nympha) u režiji Milana Todorovića u kojem su glavne uloge odigrali Kristina Klebe, Natalie Burn, Dragan Mićanović, Miki Krstović, Franco Nero, Slobodan Stefanović i Sofija Rajović.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Mamula koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.