Manastir Svetog Sergeja Radonežskog na Rumiji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Manastir Svetog Sergija Radonješkog na Rumiji

Manastir Svetog Sergeja Radonežskog je ženski (redovnice su Ruskinje) ruski samostan koji pripada Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve. Nalazi se u podnožju vrha planine Rumije u blizini sela Veliki Mikulići i grada Bara u Crnoj Gori. Sveti Sergej Radonežski je svetac kojem je samostan posvećen.

Samostan je izgrađen prilozima pravoslavnih Rusa i vjernika iz Bara i okolnih mijesta. Poseban doprinos dali su Vitalij Ivančikov iz Novosibirska kao najveći dobrotvor i Velimir — Milo Dragović iz Bara koji je pokazao izuzetan trud u izgradnji manastira.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa svećenicima i redovnicima Mitropolije crnogorsko-primorske i Moskovske patrijaršije, među kojima su bili i svećenomonasi iz Svetotrojičnog samostana Sv. Sergija Radonježskog — Sergijevog posada i vjernim narodom, posvetio je 19. srpnja 2009. godine novosagrađeni samostan i u njemu služio liturgiju.[1][2] Osobe koje planinare do vrha Rumije i crkvice Svetog Trojstva, obično automobilima dođu do samostana, a od njega put do vrha planine nastavljaju pješice.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mанастири
  2. Нови портал Митрополије црногорско-приморске | Српскa Православнa Црквa [Званични сајт]. www.spc.rs