Manuelinski stil

Izvor: Wikipedija
Toranj Belém u Lisabonu je najreprezentativniji primjer manuelinskog stila i nacionalni simbol pomorske portugalske države.
Hijeronimitski samostan u Lisabonu
Unutrašnjost Hijeronimitskog samostana u Lisabonu

Manuelinski stil ili kasnogotički portugalski stil je kompozitni stil arhitektonske ornamentacije iz prve polovice 16. stoljeća (oko 1490. – 1520.) u kojem su raskošno korišteni pomorski motivi, prizori velikih zemljopisnih otkrića i njihovi simboli. Naziv je dobio po portugalskom kralju Manuelu I. Portugalskom (1495. – 1521.), za čije se vladavine javlja. Prvi put je spomenuo vizkont Porta Segura, Francisco Adolfo de Varnhagen, 1842. godine u opisu Hijeronimitskog samostana u Lisabonu u svojoj knjizi "Noticia historica e descriptiva do Mosteiro de Belem, com um glossario de varios termos respectivos principalmente a architectura gothica".

Ovaj inovativni stil je sinteza svih kasnogotičkih utjecaja, od španjolskog pleterskog stila, talijanske Fiorite (cvjetne gotike) i flamanskih elemenata. Na taj način obilježeva prijelaz iz kasne gotike u renesansu.

Gradnja crkava i samostana u manuelinskom stilu je sponzorirana portugalskom zaradom koja je počivala na trgovini začina iz Afrike i Indije. Zbog toga je ukrašavanje portugalskih građevina (crkava, samostana, palača i dvoraca) istočnjačkim i indijskim ornamentima, te utjecajem istočnjačkih oblika u kiparstvu i slikarstvu, ali i primijenjenim umjentostima, simboliziralo njihovu povezanost s prekooceanskom trgovinom i pomorskom moći portugala, te je postao izraz nacionalnog ponosa.

Odlike[uredi | uredi kôd]

Česti manuelinski motivi su:

  • Brodski elementi poput obručaste sfere (koja se koristila u navigaciji, ali i simbol svemira), sidra, konopci (često su stupovi oblikovani poput uvrnutih brodskih konopaca) i kabeli i sl.
  • Morski elementi kao što su školjke, biseri i morska trava.
  • Biljni motivi kao grane lovora, hrastvovo lišće, češeri, maka, klipovi kukuruza i sl.
  • Kršćanski simboli kao križ Kristovog reda koji je odigrao ključnu ulogu u financiranju pomorskih istraživanja.
  • Simboli otkrivenih zemalja, kao npr. islamski filigranski ukrasi na Samostanu Batalha koji su doneseni iz Indije. A često se u građevinama koriste islamski lukovi od tri polukruga, osmerokutni kapiteli, kupaste filijale i ukrašavanje portala nišama s kanopusima (krovićima iznad trijemova).

Predstavnici[uredi | uredi kôd]

Neki od slavnih manuelinskih umjentika su[1]:

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Manuelinski stil
  1. Manuelinski arhitekti (engl.) en.wikipedia
  • J. Turner, Grove Dictionary of Art, MacMillan Publishers Ltd., 1996.; ISBN 0-19-517068-7
  • The Rough Guide to Portugal, ožujak 2005., 11th edition- ISBN 1-84353-438-X
  • Robert C. Smith, The Art Of Portugal 1500-1800; Weidenfeld & Nicolson, London, 1968. ISBN 0-297-76096-3