Maršrutka

Izvor: Wikipedija
Maršrutka u Ukrajini
Maršrutka u Voronježu u Rusiji.

Maršrutka (ruski: маршрутка) je oblik javnog prijevoza u obliku minibusa i kombija ponajviše u Istočnoj Europi, baltičkim državama, Centralnoj Aziji, Bugarskoj i Gruziji.

Naziv "maršrutka" dolazi od riječi "ruta", a odnosi se na vozilo koje prometuju na unaprijed određenoj ruti. Radi se o brzoj liniji prijevoza. Vozač stane na unaprijed određenim stanicama i kreće, čim svi putnici uđu. Putnici sami ostavljaju novce za kartu kod vozača ili kartu naplaćuje službena osoba, koja sjedi u sredini maršrutke. Najčešće nema povlaštenih i besplatnih karata za pojedine skupine građana. Također najčešće nema ni kontrolora karti, jer često nema nikakvih papirnatih karti ni potvrda o plaćanju, radi veće brzine i protoka putnika. Putnici koji ne plate, budu zamoljeni, da napuste vozilo.

Maršrutke u Kirgistanu

Veličina maršrutke varira od mikrobuseva, minibuseva do autobusa uobičajene veličine. Budući, da maršrutka može prevoziti manje putnika, nego tramvaj ili trolejbus, prometuje velik broj maršrutki na jednoj liniji.

U Voronježu u Rusiji, nakon uvođenja maršrutki u relativno kratkom vremenu broj tramvajskih linija je smanjen s 23 na 3, a onda je tramvaj posve i ukinut, a broj linija trolejbusa smanjio se s 18 na 3 linije, koje su zadržane. Uvođenje maršrutki pokazalo se ekonomski isplativo, ali je donijelo veće prometne gužve na cesti, jer broj maršrutki premašuje broj prijašnjih tramvaja i trolejbusa.