Margareta Ward

Izvor: Wikipedija
Sveta Margareta Ward
Kip Margareta Ward u crkvi sv. Eteldrede u Londonu.
Kip Margareta Ward u crkvi sv. Eteldrede u Londonu.
Rođena oko. 1500.
Congleton, Cheshire, Ujedinjeno Kraljevstvo
Preminula 30. kolovoza 1588.
Tyburn, London
Beatificirana 15. prosinca 1929.
Kanonizirana 25. listopada 1970.
Slavi se u Rimokatoličkoj Crkvi
Spomendan 30. kolovoza
Portal o kršćanstvu

Sveta Margareta Ward (engl. Margaret Ward; Congleton, Cheshire, Ujedinjeno Kraljevstvo, oko. 1500. – Tyburn, London, 30. kolovoza 1588.) engleska rimokatolička mučenica i svetica, jedna od Četrdeset mučenika iz Engleske i Walesa.

Životopis[uredi | uredi kôd]

O životu Margarete Ward prije njena mučeništva poznato je malo podataka. Potjecala je iz ugledne engleske obitelji iz Congletona u Cheshiru. Posljednje je razdoblje života provela je u Londonu, u kući plemenite gospođe Whital, kojoj je bila počasna dama.

Saznavši da je žrtva tadašnjih progona protiv katolika u Engleskoj postao i svećenik Villiam Watson, kao i za muke kojima je u zatvoru bio izložen, posjećivala ga je, pružala mu pomoć, tješila ga i bodrila te činila sve što je bilo u njezinoj moći da mu olakša patnje. Pomogla mu je i u bijegu iz zatvora.

Nakon Watsonova bijega sumnja je pala na Margaretu, te je bila zatvorena. Pred sudom je priznala svoj čin i odbila otkriti skrovište bjegunca Watsona. Ponuđeno joj je pomilovanje, uz uvjet da kraljicu Elizabetu moli za oproštenje i obeća sudjelovati u protestantskom bogoslužju. Odbila je ponude i bila osuđena na smrt zbog veleizdaje. Pogubljena je 30. kolovoza 1588. godine na stratištu Tyburn u Londonu.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Blaženom ju je proglasio papa Pio XI. 15. prosinca 1929. godine, a svetom 25. listopada 1970. godine papa Pavao VI. (Četrdesest mučenika iz Engleske i Walesa).

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta