Prijeđi na sadržaj

Marija De Mattias

Izvor: Wikipedija
Sveta Marija De Mattias
Kip svete Marije De Mattias
Kip svete Marije De Mattias
Rođena 4. veljače 1805.
Vallecorsa
Preminula 20. kolovoza 1866.
Rim
Beatificirana 1. listopada 1950. (Pio XII.)
Kanonizirana 18. svibnja 2003. (Ivan Pavao II.)
Slavi se u Katoličkoj Crkvi
Spomendan 4. veljače
Svetišta Crkva Krvi Kristove u Rimu
Portal o kršćanstvu

Marija De Mattias, rođena kao Maria Matilda De Mattias (Vallecorsa, 4. veljače 1805.Rim, 20. kolovoza 1866.), talijanska katolička redovnica, osnivačica redovničke družbe Klanjateljica Krvi Kristove i svetica. Spomendan joj je 4. veljače.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je 4. veljače 1805. godine, u Valecorsi, u bogatoj i uglednoj obitelji. Njezino djetinjstvo i mladost obilježilo je razdoblje Napoleonove vladavine. Sa 17 godina, za vrijeme pučkih misija u njezinu mjestu, Marija susreće sv. Gašpara del Bufala, osnivača Družbe Misionara Krvi Kristove, nakon susreta s kojim započinje razmišljati o redovničkomu pozivu. U dobi od 29 godina ostavlja oca i braću te kreće u Acuto, mjesto u blizini Rima, gdje 4. ožujka 1834. otvara školu, ali i redovničku družbu Klanjateljica Krvi Kristove. Započinje rad sa siromašnim djevojčicama, kasnije i sa ženama. Već u prvim danima pridružuju joj se mnoge djevojke, želeći slijediti njezin primjer. Uskoro životni prostor u Acutu postaje premalen, a pozivi svećenika i općinskih vlasti za otvaranjem škola i u drugim mjestima postaju češći. Marija je za svojega života otvorila 68 zajednica te proširila Družbu u Englesku i Švicarsku. Umrla je u Rimu, 20. kolovoza 1866.

Blaženom ju je proglasio papa Pio XII. 1950., a svetom papa Ivan Pavao II. 2003. Prema riječima pape Ivana Pavla II., Marija De Mattias bila je gorljiva mističarka i zanosna žena akcije, koja je na području odgoja i evangelizacije „otvorila nove putove nazočnosti žene u Crkvi i ponudila originalne modele služenja evanđelju”.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Živi kalež, glasilo Zajednice Krvi Kristove, Zagreb, siječanj 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Maria De Mattias
Wikizvor ima izvorni tekst Himan Krvi Kristovoj
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Marija De Mattias