Marija Juračić

Izvor: Wikipedija

Marija Juračić (1964., Osijek) je hrvatska književnica i urednica.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je u Osijeku. U Zadru je završila gimnaziju i Filozofski fakultet, a zatim se preselila Rijeku gdje radi u jednoj srednjoj školi kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Već petu godinu vodi Portal za objavu poezije “Očaravanje” koji je mnogim pjesnicima pomogao objaviti njihove prve zbirke. Portal nosi moto: “Poezija jest očaravanje, ona je čaroban svijet mašte i razmišljanja, otvaranje duše novim svjetovima.” i 2012. je nominiran za izbor najboljih web-portala u oblasti “Znanost, obrazovanje, kultura”.[1]

Književni rad[uredi | uredi kôd]

Pjesme i kratke priče Marije Juračić objavljene su u mnogim zbornicima i časopisima. Urednica je dvadesetak poetskih zbirki i romana. Piše recenzije objavljene u raznim novinama, a posljednja je “Preskočeni pejzaž” za izložbu slikara Marina Bobana i pjesnikinje Nade Topić, u okviru Solinskog kulturnog ljeta.

Njen kritički osvrt “Sestrica s jezera” Gorana Tribusona ušao je u izbor za ZiN nagradu, a kratka priča “Plovidba” objavljena je u Večernjem listu, u okviru Večernjakovog natječaja za kratku priču “Ranko Marinković”.

Juračić je objavila nekoliko zbirki pjesama i romana, od kojih su “Ljubav u Pompejima” i “Una” prevedeni na njemački jezik i objavljeni u ediciji Rediroma Verlag i na Amazonu. Posljednji roman “Dronovi, furešti, ubojstvo” u rujnu 2017. našao se na 26. od 50 mjesta na top listama hrvatskog romana.

Marija Juračić piše članke o jeziku, kritičke osvrte i eseje za nekoliko časopisa i književnih portala, a surađuje i s crnogorskim časopisom i portalom za kulturu, književnost i društvene teme “Avlija”. U “Hrvatskom glasu Berlin” ima svoju stalnu rubriku za objavu humoreski “Iz druge perspektive”.[2] Eseje na temu japanske kulture i umjetnosti objavila je u srpskom časopisu Alia Mundi za kulturnu raznolikost. Sarađuje i sa srpskim elektronskim književnim časopisom Enheduana. Godine 2019. je s profesorom Zoranom Hercigonjom pokrenula časopis za kulturu, umjetnost i društvene teme „Diskurs“.

Vodi Portal za objavu poezije “Očaravanje” koji ima za cilj promoviranje književne riječi, pa je u tu svrhu uredništvo portala pro bono uredilo knjige dvadesetak autora i objavilo zajedničke, tiskane zbirke poezije[3]:

* Pomaknuti haiku - 2012.

Umreženi snovi -   2013.

* Čuvari riječi - 2015.

* U srcu gazele ( Prvi hrvatski zbornik gazela) - 2019.

* Zlatna kočija stihova na putu za Očaravanje  -  u suradnji s fb grupom pjesnika „Zlatna kočija stihova“ - 2018.

Djela[uredi | uredi kôd]

Poezija

* Stope u pijesku - 2013.

Pisci, ljubav i ostale trice - 2013.

* Vlad i bijela draga - 1917

Romani

Tara -   2013.

Toma – 2013.

* Ljubav u Pompejima 2014.  (Roman je preveden na njemački jezik 2015.)

* Buga – 2014.

* Una – 2014. (Roman je 2016. preveden na njemački jezik.)

* Jedne zime u Hrastovu – 2015.

* Zona - 2016.

* Dronovi, furešti, ubojstvo – 2017.

* Mutno more – 2018.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

* Humoreska "Nema zime" – na XVI. međunarodnom konkursu humora i satire Kluba umjetničkih duša 2018.  osvaja prvo mjesto.

* Humoreska "Daš im prst, a oni..."  na XVII. međunarodnom konkursu humora i satire Kluba umjetničkih duša 2019.  osvaja prvo mjesto.

* Priče "Plovidba" i „Ljepota grafita“  konkuriraju u Večernjem listu 2016. i  2017. godine za nagradu "Ranko Marinković".

* Priča "Krajem ljeta" 2017. nominirana je za nagradu "Zvona i nari".

*.Kritički osvrt "Sestrica s jezera" 2017. nominiran je za nagradu ZiN Daily.

* Sonet "Nepomično more" pohvaljen je 2017. na Petrarca Festu, festivalu poezije u čast oca soneta F. Petrarce.

* Haikui "Prašina druma" "U maloj lokvi" "Taj cvijet raste", na II. internacionalnom festivalu "Radmila Bogojević" dobili su 2018. Specijalnu nagradu žirija.

*."Mala svjetla u tmini" - priča na temu holokausta, na natječaju časopisa "Književne vertikale" 2019. s još dva autora ravnopravno dijeli drugo mjesto.

* Haiku agenda 2019. je  pobjednička fotografija odabrana za naslovnicu - Die Haiku-Agenda 2019. der Deutschen Haiku-Gesellschaft.

* Komedija "Patrioti"  na natječaj Hrvatskog sabora kulture 2019. osvaja prvo mjesto i plaketu "Kalman Mesarić".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Marija Juračić biografija | Književnost.hr. Pristupljeno 16. prosinca 2019.
  2. Marija Juračić: IZ DRUGE PERSPEKTIVE. Hrvatski Glas Berlin. Pristupljeno 16. prosinca 2019.
  3. Prof. Marija Juračić o svojim književnim djelima. 29. travnja 2016. Pristupljeno 16. prosinca 2019. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]

Književnost.hr

Hrvatski glas Berlin

Portal Avlija

Radiodux.me

Alia Mundi magazinArhivirana inačica izvorne stranice od 16. prosinca 2019. (Wayback Machine)

Časopis Enheduana

Haiga zbornik:Istočni biser