Marija Paleolog (gospa)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Prikaz Marije na mozaiku

Marija Paleolog (Μαρία Παλαιολογίνα) bila je bizantska plemkinja, izvanbračna kći cara Bizanta Mihaela VIII. Paleologa i njegove nepoznate konkubine.

Njezina je baka bila Teodora Anđelina Paleolog, a djed joj je bio Andronik Paleolog (megas domestikos).

Bila je polusestra cara Andronika II. Paleologa, Irene, Eudokije i Teodora te sestra Eufrozine, koja se udala za Nogai-kana.

Marija je bila odabrana za ženu Hulagu-kana, koji je bio budist. Na svom putu prema budućem mužu, Marija je napustila Carigrad 1265., a pratio ju je opat Theodosius de Villehardouin. Međutim, Marija je u Kayseriju doznala da je Hulagu umro te se udala za njegova sina Abaga-kana.

Bila je dosta utjecajna žena tijekom muževljeve vladavine te bila vrlo pobožna. Kod Mongola je znana kao Despina Khatun (Δέσποινα).

Neki od Mongola u njezino vrijeme bili su kršćani. Ipak, Marijin je muž bio sljedbenik boga Tengrija, vrhovnog mongolskog božanstva, a nakon što je umro, naslijedio ga je brat Ahmad Tekuder, musliman. Marija je živjela u Iranu te je ostala s Mongolima. Hulaguov je unuk Baidu često dolazio k Mariji jer se zanimao za kršćanstvo.

Marija je poslije postala redovnica te je uzela ime Melanija.

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Van Millingen, Alexander (1912). Byzantine Churches of Constantinople, London: MacMillan & Co
  • Janin, Raymond (1953). La Géographie ecclésiastique de l'Empire byzantin. 1. Part: Le Siège de Constantinople et le Patriarcat Oecuménique. 3rd Vol. : Les Églises et les Monastères (French), Paris: Institut Français d'Etudes Byzantines
  • Runciman, Steven [1952-1954] (1987). A History of the Crusades 3, Penguin Books ISBN 978-0-14-013705-7
  • Jean Richard (1996). Histoire des Croisades (French), Fayard ISBN 2-213-59787-1
  • (2003) Istanbul (French), Hachette ISBN 2-01-243633-1