Marijan Cvetković

Izvor: Wikipedija
Marijan Cvetković u partizanima 1943.

Marijan Cvetković (Sisak, 13. listopada 1920.Zagreb, 12. rujna 1990.), hrvatski i jugoslavenski politički radnik i predsjednik Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske od 1982. do 10. svibnja 1983.

Kao gimnazijalac, isključivan je iz srednjih škola i hvatan zbog komunističkih aktivnosti. Član je SKOJ-a od 1935., a član KPH od 1938. Jedan je od organizatora osnivanja prvog sisačkog partizanskog odreda. Sudjelovao je u svim oružanim akcijama odreda. U kolovozu 1941. prebacio se u Banovinu gdje je bio jedan od organizatora prvog partizanskog odreda među srpskim stanovništvom. Krajem ljeta 1942. godine, prebacio se u Moslavinu, gdje je bio zapovjednik Moslavačkog partizanskog bataljuna koji je ubrzo prerastao u odred. Krajem 1942. prebacio se u Slavoniju gdje je bio borac Dvanaeste slavonske divizije i politički komesar 16. omladinske brigade „Joža Vlahović”, a od sredine 1943. politički komesar Dvanaeste slavonske divizije.

Nakon oslobođenja obavlja razne političke funkcije na području SRH. Prva služba poslije oslobođenja bila je služba načelnika OZNE za grad Zagreb.[1][2] Bio je i predsjednik Planske komisije NRH, ministar u vladi NRH, predsjednik Savjeta za narodno zdravlje NRH, član CK KPH/SKH, član CK SKJ, predsjednik Saveznog odbora SUBNOR Jugoslavije, potpredsjednik Skupštine SFRJ.

Odlikovan je Ordenom narodnog heroja Jugoslavije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. kolovoza 2009. Pristupljeno 29. lipnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. http://www.hrvatskipolitickiuznici.hr/povijest/partizanski-genocid-u-zagrebu-i-okolici-i.dio.html[neaktivna poveznica]
Nedovršeni članak Marijan Cvetković koji govori o hrvatskom političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.