Marije Cornelissen

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Marije Cornelissen

Marije Cornelissen (9. ožujka 1974 u Stiensu) Nizozemska je političara. 2009. izabrana je za zastupnicu Europskog parlamenta.

Život prije politike[uredi VE | uredi]

Marije Cornelissen odrastala je u politički lijevičarskoj i feminističkoj obitelji [1]. U ranoj dobi sudjelovala je u prosvjedima protiv prisutnosti oružja za masovno uništenje u Nizozemskoj. Kao jedinana ateistica završila je katoličku osnovnu škole. Na Sveučilištu u Utrechtu studirala je međunarodne odnose i specijalizirala studije sukoba.

Politički život[uredi VE | uredi]

Od 1990. aktivna je u nizozemskoj političkoj stranci GroenLinks (zeleno-lijevo). 2009 je kandidirala za Europski parlament strane GroenLinks.

Nakon izbora, postala je član Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova i Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja. Osim toga je potpredsjednica političke skupine Zeleni - Europski slobodni savez u Europskom parlamentu.

Kao članica Europskog parlamenta nazočila je 22. svibnja 2010. prvom Bratislavskim Gay Pride za prava lezbijki, gej, biseksualaca i transrodnih osoba. U kasnijim razgovoru s medijima izrazila je mišljenje da policija nije bila spremna da se osigura sigurnosti.[2]

Ideologija različitosti i amandman protiv hrvatskog jezika[uredi VE | uredi]

2010. g je uz Franzisku Katharinu Brantner Europskom parlamentu poslala amandman u kojem je tražila da se hrvatski jezik ne proglasi službenim jezikom EU, nego da se hrvatski jezik zamijeni, prema njezinu mišljenju, “originalnim” srpsko-hrvatskim jezikom.

Sudjeluje na raznim Gay pridema u Europi kako bih se zalagala za različitosti. Nakon izgreda na Split Prideu 2011. izjavila je da se "nikada tako nije bojala za vlastiti život".

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Marije Cornelissen na Elsevier.nl
  2. Holandská europoslankyňa: Bratislava nebola bezpečná rozhovor s Marije Cornelissen na sme.sk