Prijeđi na sadržaj

Marinko Pejić (HNV)

Izvor: Wikipedija

Marinko Pejić (Sovići, Grude, 1943.), hrvatski bh. dužnosnik u BiH, matematičar, živi i radi u Sarajevu[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Sovićima. U rodnim Sovićima završio osnovnu školu. U Banjoj Luci završio gimnaziju, a u Sarajevu na Prirodno-matematičkom fakultetu završio je studijsku grupu matematika i fizika. Magistrirao i doktorirao na Odsjeku za pedagogiju i psihologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Uoči velikosrpske agresije na BiH, obnašao dužnost potpredsjednika Općine Ilidža. Nakon početka agresije na BiH izabrani predsjednik HVO Sarajevo. Član je Hrvatskog društva za znanost i umjetnost Sarajevo, gdje je voditelj Odjela za prirodne znanosti. Član je Matice hrvatske, Sarajevo, predsjednik HNV BiH, član HVO Sarajevo i Hrvatskog društva matematičara Zagreb.[1][2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Prometej.ba Jozo Šarčević/Prometej.ba: Intervju s dr Marinkom Pejićem, predsjednikom HNV-a | Domovina polako ali sigurno umire, 10. travnja 2015. (pristupljeno 19. prosinca 2017.)
  2. Radio Slobodna Evropa Pejić: Nisam za treći entitet kako ga zamišlja Čović, razgovarala Maja Nikolić, 9. kolovoza 2017. (pristupljeno 19. prosinca 2017.)