Marinko Slipac

Izvor: Wikipedija

Marinko Slipac (Novi Travnik, 1961.),[1] hrv.bh. samostalni umjetnik i znanstvenik iz Novog Travnika.[2]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se i odrastao u novotravničkom prigradskom naselju Rankovićima, uz Stari-Carski hrast. Osnivač je i voditelj Udruge Baština iz Novog Travnika koja upravlja Zavičajnom zbirkom i botaničkim vrtom. Idejni autor projekta Divovi Središnje Bosne. Povod ideji bila je 2011. godina koja je proglašena za Međunarodnu godinu šuma. Slipac je vodio projekt.[2] Izlagao je samostlno i skupno na više desetaka izložba u BiH i Hrvatskoj. Sudjelovo na više likovnih kolonija u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Samostalno je izlagao na sedam samostalnih (Novi Travnik, Travnik, Sarajevo, Zenica, Bugojno i Jajce).[3] Tehnika kojom slike su akrilika na platnu i kombinirane tehnike. Slika prirodu, sakralne trenutke, a treći skup slika je "poigravanje s bojama".[1] Autor više tekstova kataloga umjetničkih i muzejskih izložbi. Scenograf za brojna kulturna zbivanja. Vodio je Zavičajnu zbirku Baština u Novome Travniku od 2004. do 2016. godine. Napisao je više znanstvenih arheoloških i etnoloških znanstvenih radova. Sudionik znanstvenih simpozija. Suautor je monografije Guča Gora (2009.) i autor knjige Tradicijski obrti Hrvata u Bosni i Hercegovini (2017.). Autor je triju dokumentarnih filmova iz područja botanike (Stari – Carski hrast, Divovi Središnje Bosne i Tise u Bosni i Hercegovini).[3]

Priznanja[uredi | uredi kôd]

Nagrađen priznanjima za djelovanje u području kulture.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Dnevnik.ba U Sarajevu otvorena izložba slika Novotravničanina Marinka Slipca u Maloj galeriji samostana Sv. Ante 5. ožujka 2018. (pristupljeno 28. siječnja 2020.)
  2. a b Vitez.infoArhivirana inačica izvorne stranice od 28. siječnja 2020. (Wayback Machine) Zvonimir Čilić: FOTO i VIDEO Divovi Središnje Bosne u Vitezu 21. siječnja 2012. (pristupljeno 28. siječnja 2020.)
  3. a b c (boš.) Službene stranice Bugojanskog regionalnog portala na Facebooku Samostalna izložba Marinka Slipca u Umjetničkoj galeriji KSC Bugojno. 5. svibnja 2019. (pristupljeno 28. siječnja 2020.)