Mark Nicholas Gray

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Colonel Mark Gray MBE RM
Opći životopisni podatci
Mjesto rođenja Weymouth, Engleska
Nacionalnost Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1984.2013.
Čin Pukovnik
Ratovi Domovinski rat
Irak
Sjeverna Irska
Bejrut
Somalija
Afganistan
Vojska Naval Ensign of the United Kingdom.svg Britanski kraljevski marinci
Odlikovanja MBE
Red kneza Domagoja

Mark Nicholas Gray je časnik s činom bojnika u Britanskim kraljevskim marincima.

Poznat je po tome što je, dok je bio u snagama UNPROFOR-a u sektoru Jug tijekom kolovoza 1992. a prije 28. veljače 1993., to jest operacije Peruća spriječio rušenje brane Peruća nakon što su pobunjeni Srbi, četnici i JNA u povlačenju detonirali 30 tona eksploziva na samoj brani. Mark Nicholas Gray je u kolovozu 1992. godine u dva navrata samoinicijativno otvorio sigurnosni ispust brane te time omogućio da većina prekomjerno akumulirane vodene mase oteče pomoćnim ispustom, što je rezultiralo snižavanjem razine vode u jezeru za 4 metra, a radi se o količini vode koja bi uzrokovala potpuno uništenje brane da se nalazila u jezeru za vrijeme detoniranja eksploziva.[1] Da je rušenje brane bilo uspješno neposredno bi bilo ugroženo oko 20 000 stanovnika nizvodno uz rijeku Cetinu. Iako u ulozi promatrača UN, čije dužnosti nisu bile vezane uz bilo kakvo aktivno djelovanje, samoinicijativno djelovanje Marka Nicholasa Graya usprkos svojim nadređenim je znak prepoznavanja posljedica koje bi nanijelo totalno rušenje brane i humanitarni aspekt katastrofe koja bi sljedila ali je njegova reakcija osigurala da inženjerijske snage HV naspu branu dodatnim materijalom i spriječe razaranje brane u cijelosti.

Za rođendan kraljice Elizabete II. 2002. godine odlikovan je Redom Britanskog carstva MBE ("Member of the Order of the British Empire").

Prilikom proslave 20. obljetnice[2] vojne operacije Peruća 2013. godine predsjednik RH Ivo Josipović je uručio Marku Nicholasu Grayu visoko državno odličje red Kneza Domagoja s ogrlicom, prilikom kojeg je bojnik Gray na hrvatskom jeziku izjavio:

Wikicitati »Počašćen sam ovim visokim priznanjem. Moja uloga bila je sitna u odnosu na ljude koji su oslobodili branu. Ponosan sam što sam pomagao u stvaranju povijesti Republike Hrvatske. Zauvijek ću ostati privržen ovoj zemlji i njenim ljudima.«
(bojnik Mark Nicholas Gray)

Također pogledati[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]