Maurice Caillet (liječnik)

Izvor: Wikipedija

Maurice Caillet (Bordeaux, 24. rujna 1933.), francuski esejist, liječnik kirurg, ginekolog, urolog, bivši mason.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 1933. godine u obitelji ateista pa zato nije ni kršten. Roditelji su djecu odgajali su usađujući im prijezir prema Katoličkoj Crkvi. Medicinu je studirao u Bretanji, a dovršio u Parizu. Specijalizirao je urologiju i ginekologiju. Stekao reputaciju cijenjena liječnik u jednoj velikoj privatnoj klinici. Pacijenticam je prepisivao kontracepcijske i abortivne pilule čak prije nego što su bile legalne u Francuskoj. Sterilizirao je muškarce i žene.

Svibnja 1968. prijatelj ga je pozvao u slobodno zidarstvo. Već na prvom sastanku primio ga je veliki majstor Velikog orijenta Francuske koji mu je predložio ulazak u ložu u Rennesu. Početkom 1982. primio je 18. stupanj Škotskog obreda postavši tako vitez ružinog križa. Iste godine prešao na novi posao i odgovorniju dužnost. Članom masonske lože bio je petnaest godina.

Godine 1983. supruga mu se teško razboljela. Premda liječnik, nije joj mogao pomoći. Supruga je u sebi, diskretno zadržala kršćansku vjeru. Godine 1984. poveo ju je na odmor u planine. Na povratku u Bretanju, odlučio je svratiti u Lourdes gdje su posjetili Svetište Gospe Lurdske. Tu je on doživio svjetlost pravoga Boga u čiju moć nije vjerovao, ali kao da ga je cijeli život podsvjesno tražio.[2]

U djelu Bio sam mason opisao je svoj dramatični životni put u obliku životne ispovijesti.[1]

Objavljeni radovi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Verbum Maurice Caillet: Bio sam mason (pristupljeno 4. svibnja 2018.)
  2. Bitno.net Vlč. M. Piotrowski, TChr, originalno objavljeno u časopisu Ljubite jedni druge!. Preneseno s Facebook časopisa Moj japa. Veliki meštar masonske lože u Lurdu susreo uskrslog Krista 20. svibnja 2014. (pristupljeno 5. svibnja 2018.)
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica tvrtke Verbum (http://www.verbum.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Verbum.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]