Veliki majstor (slobodno zidarstvo)

Izvor: Wikipedija
Ovo je članak o masonskoj tituli. Za titulu u viteškom redu pogledajte članak Veliki majstor (red).

Veliki majstor ili veliki meštar (engl. Grand Master) je počasna titula, kao i dužnost u slobodnom zidarstvu, koja se daje slobodnom zidaru izabranom za nadzor masonske jurisdikcije, a proizlazi iz dužnosti velikih majstora u viteškim redovima.[1] Predsjedava velikom ložom i ima određena prava u konstitutivnim ložama koje čine njegovu obedijenciju. U većini slučajevima, ali ne i u svim, velikog majstora se oslovljava s "najčasniji veliki majstor" (engl. Most Worshipful Grand Master).[2] U Velikoj loži Škotske, ova dužnost nosi naslov "veliki majstor mason" (Grand Master Mason).

Dužnosti[uredi | uredi kôd]

Kao što starješina lože svake godine imenuje časnike lože koji će mu pomagati, tako i veliki majstor svake velike lože svake godine imenuje časnike velike lože koji će mu pomagati u radu. Velike lože često biraju ili imenuju zamjenike velikih majstora (ponekad poznatih i kao okružni zamjenici velikih majstora) koji mogu mijenjati velikog majstora u slučaju njegove spriječenosti.[3]

U Ujedinjenoj velikoj loži Engleske, ukoliko je veliki majstor princ kraljevski krvi (tj. član Kraljevske obitelji), on može imenovati "pro velikog majstora" ("pro" na latinskom "za") koji će biti "njegov glavni savjetnik i djelovati u njegovo ime u onim prilikama kad zbog kraljevskih obveza nije u mogućnosti biti prisutan".[4] Pro velikog majstora treba razlikovati od zamjenika velikog majstora.

Tradicije[uredi | uredi kôd]

Dvije su različite tradicije povezane s dužnošću velikog majstora. Općenito govoreći, europska praksa je da isti veliki majstor može biti reizabran na nekoliko uzastopnih mandata, dok u drugim zemljama veliki majstor služi mandat od samo jedne do tri godine, a zatim odlazi u mirovinu.

U nekoliko europskih zemalja položaj velikog majstora često su zauzimali članovi kraljevskih obitelji ili visoko plemstvo. U nekim je protestantskim sjevernoeuropskim zemljama ovu dužnost je dugo obnašao kralj. U Engleskoj i Walesu trenutni veliki majstor je princ Edward, vojvoda od Kenta, koji je izabran 1967. godine i od tada je ponovno biran svake godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. GRAND MASTER'S POWERS, masonicworld.com
  2. ¸Worshipful MasterArhivirana inačica izvorne stranice od 30. travnja 2021. (Wayback Machine), masonicinfo.com
  3. "Freemasons NSW & ACT – Grand Master", masons.org.au
  4. Who's Who, ugle.org.uk