Veliki orijent Francuske

Izvor: Wikipedija
Veliki orijent Francuske
Grand Orient de France
Skraćenica GOdF
Moto Sloboda, jednakost, bratstvo
Utemeljena 24. lipnja 1773.
Tip liberalna velika loža
Sjedište Pariz, Francuska
Ključni ljudi Guillaume Trichard, veliki majstor
Broj članova 53.100 (2022.)
Službena stranica godf.org

Veliki orijent Francuske (fra. Grand Orient de France), skraćeno GOdF, najveći je od nekoliko slobodnozidarskih obedijencija u Francuskoj i najstarija je u kontinentalnoj Europi. Uspostavljena je 1773. godine iz temeljite transformacije prve Velike lože Francuske. Ova rekonstrukcija dovela je do specifičnih osobina koje su utisnute u francusko slobodno zidarstvo, čineći ga jedinstvenim, posebno u odnosu na drugo europsko slobodno zidarstvo. U 2014. godini većina tih razlika i dalje postoji unutar njega.

Evolucija obedijencija odvija se kroz političku i društvenu povijest Francuske. Uložen od strane političkog miljea pod Prvim Carstvom, optužen od strane opata Augustina Barruela i kontrarevolucionarnog miljea za zavjeru koja je dovela do Revolucije, Veliki orijent je tijekom svoje evolucije razvio humanističku i političku predanost. Godine 1877. Veliki orijent ukinuo je obvezu svojih članova da vjeruju "postojanje Boga" i "besmrtnost duše". Od tada se kvalificira kao "liberalno" ili "adogmatsko" ustrojstvo, koja usvaja načelo "apsolutne slobode savjesti" ne namećući svojim članovima nikakvo uvjerenje ili religiju. U tome se razlikuje od anglosaksonskih obedijencija koje nalažu poštivanje propisa poznatih kao "regularnost" koje je donijela Ujedinjena velika loža Engleske 1929. godine, podrazumijevajući posebno vjeru u Boga i njegovu otkrivenu Volju kao i uzdržavanje od političkih ili vjerskih tema u loži.

Veliki orijent je bio duboko uključen u javni i politički život Treće Republike te raspušten skupa s kompletnom francuskim masonerijom tijekom Drugog svjetskog rata od strane Višijskog Režima. Veliki orijent se na kraju rata borio da obnovi svoje članstvo i odmaknuo se od izravne političke akcije kako bi dao prednost filozofskom i društvenom promišljanju. Utemeljitelj CLIPSAS-a, međunarodne organizacije koja okuplja adogmatske obedijencije, Veliki orijent je — s više od 53 tisuće članova u otprilike 1360 loža — prva adogmatska obedijencija u Europi. Od 2010. godine svojim ložama daje slobodu inicirati i žene.

Veliki orijent integrira suverenu simboličku moć tijekom svoje povijesti i prema svom pogledu većinu masonskih obreda koji se danas prakticiraju a njegov službeni obred, Francuski obred, je konsubstantilan sa stvaranjem obedijencije. Prožet usmenom kulturom, Veliki orijent je ipak pravna osoba uređena francuskim Zakonom o udrugama iz 1901. godina i pisanim pravilima temeljenim na općem pravu glasa, demokratskom načelu koje se primjenjuje na sve njegove strukture. Krilatica Sloboda, jednakost, bratstvo, koja je usvojena 1848. godine, prati stranice povijesti Velikog orijenta i dobrovoljno se stapa s krilaticom Francuske Republike.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Veliki orijent Francuske je osnovan 24. lipnja 1773. godine u Parizu.[1]

U Strasbourgu 22. siječnja 1961. godine je s još nekoliko europskih obedijencija utemeljila međunarodnu masonsku organizaciju CLIPSAS. Veliki Orijent je član i Alijanse masona Europe.

Organizacija[uredi | uredi kôd]

Lože[uredi | uredi kôd]

Lože u Velikom orijentu su "slobodni i suvereni" subjekti. Čineći osnovnu jedinicu upravljanja, koja se provodi prema načelu "jedna loža, jedan glas", one su jedine strukture organizacije ovlaštene uvoditi nove članove.[2]

Veliki orijent na kraju 2022. godine imao je ukupno 1391 ložu, a od toga:[3]

Međunarodna suradnja[uredi | uredi kôd]

Veliki orijent Francuske je član nekoliko međunarodnih masonskih asocijacija:[4][5]

Također, ova veliki orijent potpisao je povelje o prijateljstvu i međusobnom priznavanju s preko stotinu francuskih ili stranih velikih loža/orijenata,[3] među kojima su i Velika nacionalna loža Hrvatske, Veliki orijent Slovenije, Velika ženska loža Francuske, Veliki orijent Rumunjske i drugi.

Obredi[uredi | uredi kôd]

Povijesni masonski obred Velikog orijenta je francuski obred. To je izvorni obred svih loža, oni koji prakticiraju njegovu specifičnu verziju ili neki drugi obred imaju koristi od dvostrukog prava.

Većina loža (oko 900) prakticira francuski obred, i to po njegovoj "Groussier" inačici. Oko 300 loža radi druge obrede za koje Veliki orijent ima prava, i "plave lože" i "visoke stupnjeve". Obredi koji se prakticiraju su:

Pridružena tijela i redovi[uredi | uredi kôd]

Vrhovno vijeće Škotskog obreda

Veliki orijent Francuske, nositelj neprenosivih patenata raznih obreda, upravlja "simboličkim" stupnjevima plave lože (učenik, pomoćnik i majstor) i delegira upravljanje visokim masonskim stupnjevima. Od 1999. godine upravljanje provodi u pet pridruženih tijela i redova, od kojih svaki predstavlja jedan obred: Francuski obred, Drevni i prihvaćeni škotski obred, Ispravljeni škotski obred, Obred Memphis-Misraim i Obred Yorka, a na temelju potpisanih konkordata. Do 1998. godine postojala je organizacija pod nazivom Veliki kolegij obreda (fran. Grand Collège des Rites) koji se sastojao od organa koji su odgovarali raznim obredima koji su se prakticirali u Velikom orijentu.

Od 1998. godine ova tijela i redovi su:[6]

 • Veliki generalni kapitel Velikog orijenta Francuske (Grand Chapitre général du Grand Orient de France) – nadležno za rad Francuskog obreda;
 • Vrhovno vijeće Škotskog obreda (Grand Collège des Rites écossais)[7] – nadležno za rad Škotskog obreda;
 • Veliki neovisni priorat Francuske od Velikog orijenta Francuske (Grand Prieuré Indépendant de France du Grand Orient de France)[8] – nadležno za rad Ispravljenog škotskog obreda;
 • Egipatski veliki red Velikog orijenta Francuske (Grand Ordre égyptien du Grand Orient de France)[9] – nadležno za rad Obreda Memphis-Misraim;
 • Vrhovni veliki kapitel drevne masonerije Yorka (Suprême Grand Chapitre de l'ancienne maçonnerie d'York)[10] – nadležan za rad Yorčkog obreda.

Ove tijela i redovi imaju jedinu misiju upravljanja visokim stupnjevima i čuvanja obreda koji se prakticiraju unutar njihove nadležnosti. Posljedično, oni nemaju hijerarhijski autoritet nad plavim ložama koje prakticiraju njihov obred.

Lože u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Veliki orijent Francuske je između 1806. i 1813. godine imao nekoliko loža na području Ilirske pokrajine, i to:

 • Loža "Eugen Napoleon" (Loge de Eugene Napoleon) u Zadru, osnovana 1806. godine – od osnivanja do 1809. godine radi pod zaštitom Velikog orijenta Italije, a od 1809. pod zaštitom Velikog orijenta Francuske; imala je više od 30 članova.[11]
 • Loža "Ilirska zvijezda" (Loge l' Étoile Illyrienne) u Dubrovniku, osnovana 1808. godine – imala je više od 30 članova.
 • Loža nepoznatog imena u Šibeniku, osnovana 1809. godine – imala je više od 20 članova.
 • Loža nepoznatog imena u Rijeci, osnovana 1809. godine – imala je više od 30 članova.
 • Loža "Sveti Ivan Hrvatski" (Loge de Saint Jean de Croatie) u Karlovcu, osnovana 1809. godine – imala je 30 članova.

Sve lože su prestale raditi 1813. godine nakon poraza Napoleona u bitci kod Leipziga.

Loža u Rijeci[uredi | uredi kôd]

U današnjoj Hrvatskoj, Veliki orijent Francuske ima jednu ložu pod svojom zaštitom:

 • Loža nepoznatog imena u Rijeci – loža je osnovana u travnju 2019. godine s 14 članova.[12][13]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Bernheim, Alain. The history of the present Grand Lodge of France revisited. freemasons-freemasonry.com. Pristupljeno 21. kolovoza 2023.
 2. Arcizet, Guy. 2012. Trois siècles de franc-maçonnerie. Humanisme (disertacija). Hors série Conform édition izdanje
 3. a b Être acteur de la transformation sociétale. godf.org (francuski). Pristupljeno 31. kolovoza 2023.
 4. EUROPEAN MASONIC ALLIANCE - Members. ame-ema.eu. Pristupljeno 16. svibnja 2023.
 5. Membres of CLIPSAS. clipsas.org (engleski). Pristupljeno 17. kolovoza 2023.
 6. Les Juridictions. godf.org (francuski). Pristupljeno 23. kolovoza 2023.
 7. Grand Collège des Rites Écossais. grand-college-des-rites-ecossais.fr (francuski). Pristupljeno 24. kolovoza 2023.
 8. Grand Prieuré Indépendant de France. gpi-france.fr (francuski). Pristupljeno 24. kolovoza 2023.
 9. Grand Ordre Egyptien du Grand Orient de France. grandordreegyptien.net (francuski). Pristupljeno 24. kolovoza 2023.
 10. Suprême Grand Chapitre de l'Ancienne Maçonnerie d'York, Maçonnerie de la Marque et de l'Arc Royal du Grand Orient de France. sgcyork-godf.org (francuski). Pristupljeno 24. kolovoza 2023.
 11. Dundović, Zdenko. 2018. Masoni i masonska loža u Zadru (18. i 19. stoljeće). Pristupljeno 24. travnja 2023.
 12. Rašović, Renata. 26. travnja 2019. Masonski red proširio djelovanje i na Hrvatsku: 'Za nas je to važan događaj'. vecernji.hr. Pristupljeno 21. kolovoza 2023.
 13. Horvatek, Ivana. 19. veljače 2020. Istražite stvarnost masona u suvremenoj Hrvatskoj: tko radi s kim, zašto i što leži u pozadini?. blagamisterije.com. Pristupljeno 21. kolovoza 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]