Međunarodna astronomska unija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Međunarodna Astronomska Unija (engleski: International Astronomical Union, IAU, francuski: Union astronomique internationale, UAI) je organizacija koja ujedinjuje nacionalne astronomske organizacije iz svih dijelova svijeta. Članica je Međunarodnog vijeća za znanost. IAU je u svjetskoj znanstvenoj zajednici priznata kao ustanova odgovorna za imenovanje zvijezda, planeta, asteroida i drugih nebeskih tijela i pojava.

Radne grupe uključuju Radnu grupu za imenovanje planetnih sustava (Working Group for Planetary System Nomenclature, WGPSN), koja je odgovorna za imenovanje asteroida i planeta.

IAU je odgovorna i za sustav Astronomskih telegrama, iako ih ona sam ne vodi. Minor Planet Center (MPC), središte za sva neplanetna i nesatelitska tijela u Sunčevom sustavu, također djeluje pod okriljem IAU.

IAU je osnovana 1919., spajanjem različitih međunarodnih projekata uključujući projekte "Nebeska karta" (Carte du Ciel), "Sunčeva unija" (Solar Union) i Međunarodni ured za vrijeme' (Bureau International de l'Heure). Prvi predsjednik je bio Benjamin Baillaud.

IAU danas povezuje 9 040 pojedinačnih članova - profesionalnih astronoma, uglavnom doktora znanosti, te 63 nacionalne organizacije koje surađuju s IAU.

87% članova su muškarci, 13% žene. Aktualni predsjednik je Ronald D. Ekers.

XXVI. Generalna skupština IAU će biti održana u Pragu (Češka) u kolovozu 2006.

IAU u popularnoj kulturi[uredi VE | uredi]

Poveznice[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]