Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Meštrovićev kaštelet)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac je izložbeni prostor na splitskim Mejama, s južne strane brda Marjana u kojem je hrvatski slavni kipar Ivan Meštrović u kapelici Sv. Križa izložio ciklus reljefa s prizorima iz života Isusa od Nazareta.

Povijest[uredi VE | uredi]

Zgrada je izvorno bila renesansni utvrđeni ljetnikovac splitske plemićke obitelji Capogrosso, u naravi gospodarsko-odmorišni sklop . Sagrađen je koncem 16. stoljeća. Dali su je sagraditi trojica braće Bartul, Frane i Jerolim, koji su nešto prije postali splitski plemići. Istovremeno je bila i mjestom odmora i skloništem u slučaju osmanskih napada. Kroz povijest ljetnikovac je mijenjao svoju namjenu. U njemu je bila i štavionica kože, mastionica sukna i lazaret za kužne.

Godine 1939. ovaj skup zgrada kupio je kipar Ivan Meštrović. Prilagodio ga je za izložbeni prostor, u suradnji s arhitektom Haroldom Bilinićem. U njemu je sagradio kapelicu sv. Križa. Sa zapada je preinačio dvorište u kojem je postavio ophodni trijem s inačicom dorskih stupova. Crkva je mjestom održavanje mise i to na staroslavenskom jeziku, prema želji Ivana Meštrovića. Na istoku je nedovršena kapela Gospe od Dobrog svita.

Izvori[uredi VE | uredi]