Crkva Presvetog Otkupitelja

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Meštrovićev mauzolej)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Crkva Presvetog Otkupitelja
Crkva Presvetog Otkupitelja
Crkva Presvetog Otkupitelja
Religija Katoličanstvo
Materijal kamen

Crkva Presvetog Otkupitelja, grobnica obitelji Ivana Meštrovića (neformalno Meštrovićev mauzolej), nalazi se u Otavicama, malome naselju u Dalmatinskoj zagori.[1]

Povijest[uredi VE | uredi]

To je mauzolej i obiteljska grobnica Ivana Meštrovića, čuvenog hrvatskog kipara, a ujedno i katolička crkva. Izgrađen je na jednom uzvišenju u polju, po nacrtima Meštrovića, uz suradnju arhitekta Harolda Bilinića.[2] Gradnja je trajala od 1926. do 1931., a opremanje trajalo je sve do 1937. godine. U gradnji je rabljen lokalni kamen sa planine Svilaje.

Tijekom Velikosrpske agresije na Hrvatsku (1991.-1995.) crkva je na okupiranom području služila kao vojno uporište agresoru i znatno je oštećena. Pokretni inventar je opljačkan, šuma zapaljena i uništena, a zemljište oko objekta je minirano. Danas je područje razminirano i restaurirani su uništeni dijelovi spomenika.

Galerija slika[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. LZMK / Hrvatska enciklopedija: Meštrović, Ivan, pristupljeno 31. kolovoza 2016.
  2. Znameniti i zaslužni Splićani te spomena vrijedne osobe u splitskoj povijesti (1700 godina). Sakupio, popunio i napisao: Petar Požar, Split, 2001., ISBN 958-98046-2-0 nevaljani ISBN, str. 54.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Sestrinski projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Crkva Presvetog Otkupitelja

Mrežna sjedišta[uredi VE | uredi]