Mesta

Izvor: Wikipedija
Mesta
Nestos or Mesta River - Greece-Bulgaria.jpg
Duljina 230 km
Nadm. visina izvora 2,240 m
Prosječni istjek 20-30 (od 10 - 150) m3/s
Površina porječja 5,613 km2
Izvor Rilska planina Bugarska
Ušće kod Chrysoupolisa (Kavala) (delta)
Pritoci Dospat, Karađa dere, Bistrica, Bjala Mesta
Države Flag of Bulgaria.svg Bugarska
Flag of Greece.svg Grčka
Gradovi Razlog, Bansko, Chrisoupoli
Slijev Egejski
Ulijeva se u Egejsko more

Mesta (u Bugarskoj) ili Nestos (u Grčkoj) (grčki: Νέστος, bugarski: Места, turski: Mesta Karasu) je rijeka u jugoistočnoj Bugarskoj i sjeveroistočnoj Grčkoj. U antici rijeka Mesta bila je granica između Makedonije (prostirala se zapadno od rijeke) i Tracije (istočno od rijeke). Rijeka je peta po veličini u Bugarskoj i Grčkoj.

Zemljopisne osobine[uredi | uredi kôd]

Tok rijeke kroz Bugarsku[uredi | uredi kôd]

Rijeka Mesta formira se od dvije rijeke koje izviru u Rilskim planinama, od rijeke Černa Mesta i Rijeke Bjala Mesta. Dužina rijeke je kroz Bugarsku je 110 km, Mesta ima 25 pritoka, od toga 13 prvoga reda.

U Bugarskoj je tok rijeke većim dijelom planinski, rijeka ima veliku visinsku razliku, a na pojedinim dijelovima teče kroz uske klisure.

Tok rijeke kroz Grčku[uredi | uredi kôd]

Momina klisura

Dužina rijeke Nestos, kako se rijeka zove u svom grčkom dijelu je 120 km, u ovom dijelu rijeka ima 18 pritoka od kojih je najveći rijeka Dospat koja dolazi iz Bugarske. Nakon prolaza kroz sutjeske i klisure Rodapa, gdje teče kao brzica, rijeka u svom Grčkom dijelu teče kroz nizinu kao mirna ravničarska rijeka.

Ušće rijeke u Egejsko more nalazi se istočno od grada Kavala nasuprot otoku Thasos (kod gradića Chrisoupoli). Tu rijeka tvori veliku deltu (440 km²), koja je danas nacionalni park.

U sjevernom planinskom dijelu rijeke izgrađene su dvije hidrocentrale, s 3 velike brane i akomulaciona jezera; Thisavros, Platanovrisi i Temenos, koje proizvode ukupno 665 GWh električne struje.

Film[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Mesta