Mesta

Izvor: Wikipedija
Mesta
Duljina 230 km
Nadm. visina izvora 2,240 m
Prosječni istjek 20-30 (od 10 - 150) m3/s
Površina porječja 5,613 km2
Izvor Rilska planina Bugarska
• koordinate 42°7'10"N, 23°35'10"EUredite na Wikipodatcima
Ušće kod Chrysoupolisa (Kavala) (delta)
• koordinate 40°50'51"N, 24°48'15"EUredite na Wikipodatcima
Pritoci Dospat, Karađa dere, Bistrica, Bjala Mesta
Države Bugarska
Grčka
Gradovi Razlog, Bansko, Chrisoupoli
Slijev Egejski
Ulijeva se u Egejsko more

Mesta (u Bugarskoj) ili Nestos (u Grčkoj) (grčki: Νέστος, bugarski: Места, turski: Mesta Karasu) je rijeka u jugoistočnoj Bugarskoj i sjeveroistočnoj Grčkoj. U antici rijeka Mesta bila je granica između Makedonije (prostirala se zapadno od rijeke) i Tracije (istočno od rijeke). Rijeka je peta po veličini u Bugarskoj i Grčkoj.

Zemljopisne osobine[uredi | uredi kôd]

Tok rijeke kroz Bugarsku[uredi | uredi kôd]

Rijeka Mesta formira se od dvije rijeke koje izviru u Rilskim planinama, od rijeke Černa Mesta i Rijeke Bjala Mesta. Dužina rijeke je kroz Bugarsku je 110 km, Mesta ima 25 pritoka, od toga 13 prvoga reda.

U Bugarskoj je tok rijeke većim dijelom planinski, rijeka ima veliku visinsku razliku, a na pojedinim dijelovima teče kroz uske klisure.

Tok rijeke kroz Grčku[uredi | uredi kôd]

Momina klisura

Dužina rijeke Nestos, kako se rijeka zove u svom grčkom dijelu je 120 km, u ovom dijelu rijeka ima 18 pritoka od kojih je najveći rijeka Dospat koja dolazi iz Bugarske. Nakon prolaza kroz sutjeske i klisure Rodapa, gdje teče kao brzica, rijeka u svom Grčkom dijelu teče kroz nizinu kao mirna ravničarska rijeka.

Ušće rijeke u Egejsko more nalazi se istočno od grada Kavala nasuprot otoku Thasos (kod gradića Chrisoupoli). Tu rijeka tvori veliku deltu (440 km²), koja je danas nacionalni park.

U sjevernom planinskom dijelu rijeke izgrađene su dvije hidrocentrale, s 3 velike brane i akomulaciona jezera; Thisavros, Platanovrisi i Temenos, koje proizvode ukupno 665 GWh električne struje.

Film[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Mesta