Miles Davis

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Miles Davis

Miles Davis by Palumbo.jpg

Ime u rodnom listu Miles Dewey Davis III
Rođen/a 26. svibnja 1926.
Umro/umrla 28. rujna 1991.
Žanr/ovi Jazz, hard bop, bebop, cool jazz, modal, third stream, avangardni jazz, jazz fuzija, jazz-funk, suvremeni jazz, jazz rap
Zanimanje vođa sastava, skladatelj, trubač
Instrument truba, klavir, orgulje
Djelatno razdoblje 1944.–1975., 1981.–1991.
Angažman Miles Davis Quintet
Web-stranica milesdavis.com
Nagrade
Dobitnik devet nagrada Grammy
Dobitnik diskografske nagrade Porin
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Miles Dewey Davis III (Alton, Illinois, 26. svibnja 1926. – Santa Monica, Kalifornija, 28. rujna 1991.), američki jazz glazbenik, trubač i skladatelj. Smatra se jednim od najznačajnijih glazbenika 20. stoljeća.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođen je 1926. godine u Altonu. Za razliku od većine jazz glazbenika djetinjstvo je proveo u materijalnoj sigurnosti i okružen jazz glazbenicima. Svirati je počeo u srednjoškolskim orkestrima, a u isto vrijeme je uzimao privatne sate. U šesnaestoj godini se pridružuje sastavu Blue Devils.

Srednju školu je završio 1945. godine i upisuje glazbeni konzervatorij, Juilliard School. Tada počinje i suradnja s Charliejem Parkerom. U njegovom bendu je svirao do 1949. godine, a onda se okreće samostalnom radu. Početkom 1950. godine objavljuje snimku ˝The Birth Of Cool Sides˝ s Miles Davis Bandom u kojem su svirali Claude Tornhill, Gil Evans, John Carusi i John Lewis.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]