Miles Davis

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Miles Davis

Miles Davis by Palumbo.jpg

Ime u rodnom listu Miles Dewey Davis III
Rođen/a 26. svibnja 1926.
Umro/umrla 28. rujna 1991.
Žanr/ovi Jazz, hard bop, bebop, cool jazz, modal, third stream, avangardni jazz, jazz fuzija, jazz-funk, suvremeni jazz, jazz rap
Zanimanje vođa sastava, skladatelj, trubač
Instrument truba, klavir, orgulje
Djelatno razdoblje 1944.–1975., 1981.–1991.
Angažman Miles Davis Quintet
Internetska stranica milesdavis.com
Nagrade
Dobitnik devet nagrada Grammy
Dobitnik diskografske nagrade Porin
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Miles Dewey Davis III (Alton, Illinois, 26. svibnja 1926. – Santa Monica, Kalifornija, 28. rujna 1991.), američki jazz glazbenik, trubač i skladatelj. Smatra se jednim od najznačajnijih glazbenika 20. stoljeća.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođen je 1926. godine u Altonu. Za razliku od većine jazz glazbenika djetinjstvo je proveo u materijalnoj sigurnosti i okružen jazz glazbenicima. Svirati je počeo u srednjoškolskim orkestrima, a u isto vrijeme je uzimao privatne sate. U šesnaestoj godini se pridružuje sastavu Blue Devils.

Srednju školu je završio 1945. godine i upisuje glazbeni konzervatorij, Juilliard School. Tada počinje i suradnja s Charliejem Parkerom. U njegovom bendu je svirao do 1949. godine, a onda se okreće samostalnom radu. Početkom 1950. godine objavljuje snimku ˝The Birth Of Cool Sides˝ s Miles Davis Bandom u kojem su svirali Claude Tornhill, Gil Evans, John Carusi i John Lewis.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]