Milicija

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Milicija. Za jugoslavensku miliciju pogledajte Milicija (SFRJ).
Spomenik satnika Johna Parkera, zapovjednika milicijskih snaga tijekom Američkog rata za neovisnost.

Povijesno, a i danas u raznim jezicima, izraz milicija (engleski: militia, njemački: die Miliz, francuski: milice) označava oružane postrojbe namijenjene održanju reda i obrani, koje čine dobrovoljci ili ljudi koji imaju vojnu obvezu samo u posebnim situacijama. U bivšim socijalističkim državama (Sovjetskom Savezu, SFR Jugoslaviji, NR Poljskoj i dr.), bio je naziv za policiju.[1]

Izraz dolazi od latinskog miles, vojnik. Od toga je skovan latinski izraz militia, koji se u 12. stoljeću koristio za odrede viteških redova Templara i Ivanovaca, koji osiguravaju putove u osvojenim područjima Svete Zemlje i osiguravaju hodočasnike na putu kroz Europu.

Također su se tim imenom označavali naoružani odredi građana i seljaka u talijanskim gradovima, švicarskim kantonima, kršćanskim kraljevstvima Pirinejskog poluotoka itd. Tog su tipa u Hrvatskoj bili tzv. šljivari.

Detaljniji pregled raznih značenja i uloge "milicija" u raznim zemljama dat je na engleskoj wikipediji, članak "Militia".

Problemi prevođenja[uredi | uredi kôd]

Zbog zaziranja od termina koji je korišten u doba komunističke vladavine, dolazi u Hrvatskoj danas do zbrke. Tako u filmu Alamo Davy Crockett svoje dobrovoljce naziva militia a u titlu piše paravojska, što je pogrdan izraz ("lažna vojska") kojeg nitko ne bi za sebe samog upotrijebio.

Drugi je primjer prijevod s engleskoga knjige The Templars and the Assassins: The Militia of Heaven, ISBN 089281859X. U hrvatskom prijevodu (ISBN 953-6566-57-5, nakladnik Cid-Nova) Militia of Heaven postala je nebeska policija, što mijenja smisao (ovdje bi prijevod "paravojska" bio adekvatniji).

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. milicija, Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020., pristupljeno 24. studenog 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

O militias u SAD:

Jedno mrežno sjedište (web site) na španjolskom: Historia y MiliciaArhivirana inačica izvorne stranice od 23. studenoga 2005. (Wayback Machine)