Milja Radan

Izvor: Wikipedija
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Milja Radan. Za druga značenja pogledajte članak o srpskom dijalektologu Milji N. Radanu.

Prof. Milja Radan[1] (rum. Mihai Radan) (Karaševo, 26. rujna 1938.) je dužnosnik iz zajednice Hrvata u Rumunjskoj. Radi i kao prevoditelj.

Predsjednik je udruge Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj koja je krovna udruga rumunjskih Hrvata.[2]

Zastupnik je Hrvata u Zastupničkom domu rumunjskog parlamenta (rum. Camera Deputaților din România). Do danas (stanje 2012.) to je bio triput zaredom. Na rumunjskim parlamentarnim izborima 2008. bio je kandidat Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj. Za nj je glasovalo 9047 birača, od čega je 498 u karaševskim selima.[3]

Preveo je antologiju "U ovom strašnom času" na rumunjski jezik[1] zajedno s Petrom Krstićem (In aceasta clipa de oroare: antologia poeziei croate contemporane de rasboi).

Neke pjesme mu se nalaze u zbirci s pjesničkog skupa u Rešetarima (pjesništvo Književne sekcije KUD-a "Rešetari" i hrvatskih pjesnika u iseljeništvu) Preobrazba zrna (objavljenoj 2010.), u izboru Stjepana Blažetina, Ivana Slišurića i Đure Vidmarovića.[4]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. a b Josip Lisac: Karaševci nisu ekavci, Vijenac, br. 482/483, 6. rujna 2012.
  2. Organizacijska struktura Zajedništva Hrvata Rumunjske
  3. Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj, novosti: Prof Milja Radan – izabran za zastupnika, 1. prosinca 2008.
  4. Preobrazba zrna, KLD "Rešetari" - Rešetari/Arca - Nova Gradiška, 2010. ISBN 9789537358198

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Flag of Croatia.svg Society.png Nedovršeni članak Milja Radan koji govori o hrvatskom političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Actual Caraș-Severin county CoA.png  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Karaševo.net (http://www.carasova.net/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Carasova.net.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
Actual Caraș-Severin county CoA.png  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Zajedništva Hrvata Rumunjske (http://www.zhr-ucr.ro/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Zajedništvo Hrvata Rumunjske.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.