Mirotvorac (televizijska serija)

Izvor: Wikipedija
Mirotvorac
Naslov izvornika
Peacemaker
FormatAkcija
Crni humor
Drama
AutorJames Gunn
ScenaristJames Gunn
GlazbaClint Mansell
Kevin Kiner
Uvodna glazba"Do Ya Wanna Taste It" - Wig Wam
GlumciJohn Cena
Danielle Brooks
Freddie Stroma
Chukwudi Iwuji
Jennifer Holland
Steve Agee
Robert Patrick
Država podrijetla SAD
Jezikengleski
Broj epizoda8
Broj sezona1
Produkcija
ProducentLars Winther
John H. Starke
John Rickard
Izvršni producent(i)Matt Miller
Peter Safran
James Gunn
UrednikFred Raskin
Todd Busch
Greg D'Auria
Gregg Featherman
LokacijaVancouver, Kanada
Trajanje epizode39-46 min.
Prikazivanje
TV kućaHBO Max
U HrvatskojHBO Max / HBO
Emitiranje13. siječnja 2022.još traje
Prethodnik
Vanjske poveznice
Internetska stranica
Članak o seriji na IMDb-u

Mirotvorac (eng. Peacemaker) je američka televizijska serija koju je stvorio James Gunn za streaming uslugu HBO Max. Snimljena kao spin-off filma Odred otpisanih: Nova misija (2021.), to je prva televizijska serija proizvedena unutar DC Extended Universea.

Serija se fokusira na Christophera Smitha / Mirotvorca, lika iz stripa DC Comicsa, počevši od njegovog ulaska u Projekt leptir, tajnu misiju koju je smislila savezna agentica Amanda Waller s ciljem pobjede nad prijetnjom invazije vanzemaljaca.

Serija je premijerno puštena 13. siječnja 2022., na HBO Max-u, a 16. veljače iste godine serija je obnovljena za drugu sezonu.[1]

Glumačka postava[uredi | uredi kôd]

  • John Cena kao Christopher Smith / Peacemaker: preživio pucnjavu Bloodsporta,[4] Waller ga je regrutirala kako bi se suprotstavio invaziji vanzemaljskih parazita. Posvećen ostvarenju mira na sve moguće načine, prati ga maskota Eagly. Ima problematičan odnos s ocem Augustom Smithom, čiji okrutni karakter odbija priznati.
  • Danielle Brooks kao Leota Adebayo: kći Amande Waller, nevoljko ulazi u Projekt Leptir posebno kako bi izvršila tajni zadatak koji je naručila njezina majka. Udana za Keeyu Adebayo, uskoro dokazuje svoju neadekvatnost za misije koje je obavljao Murnov tim.
  • Freddie Stroma kao Adrian Chase / Vigilante: nemilosrdni ekscentrični tajni krvnik, odlučuje se pridružiti Projektu Leptir kako bi ostao na strani Mirotvorca, prema kojem ima duboku i bizarnu naklonost.
  • Chukwudi Iwuji kao Clemson Murn: A.R.G.U.S.-ov agent na čelu Projekta Leptir.
  • Jennifer Holland kao Emilia Harcourt: cinična A.R.G.U.S.-ova agentica, često je nenaviknuta da se upozna sa svojim kolegama. Međutim, zahvaljujući Mirotvorčevoj raskoši, počet će popuštati.
  • Steve Agee kao John Economos: A.R.G.U.S.-ov agent zadužen za tehničku podršku.
  • Robert Patrick kao August "Auggie" Smith / White Dragon: Mirotvorčev otac, poremećen čovjek, vođa bande neonacista poznate kao "Arijevsko carstvo" (očita referenca na Ku Klux Klan). Ima nezdrav odnos sa sinom, kojeg prezire od dana kada je slučajno ubio starijeg brata (i Augustovog najstarijeg sina) Keitha.

Viola Davis ponavlja svoju filmsku ulogu DCEU-a kao Amanda Waller u nekreditiranom cameu, [27] kao i Jason Momoa kao Arthur Curry / Aquaman i Ezra Miller kao Barry Allen / The Flash. Pojavljuju se i članovi Lige pravde Clark Kent / Superman i Diana Prince / Wonder Woman. Osim toga, Dee Bradley Baker posuđuje glas za Mirotvorčevog orla, Eaglyja.

Pregled serije[uredi | uredi kôd]

Mirotvorac je emitiran počevši od 13. siječnja 2022. na HBO Maxu, sa svoje prve tri epizode. Ostalih pet epizoda objavljeno je tjedno do 17. veljače.[2] Na televiziji je premijerno emitiran u Hrvatskoj na HBO 1, od 23. siječnja 2023.

Sezona Epizoda HBO MAX Hrvatska (HBO 1)
Premijera Finale Premijera Finale
1 8 13. siječnja 2022. 17. veljače 2022. 23. siječnja 2023. 13. ožujka 2023.

Prva sezona (2022.)

  1. A Whole New Whirled
  2. Best Friends, For Never
  3. Better Goff Dead
  4. The Choad Less Traveled
  5. Monkey Dory
  6. Murn After Reading
  7. Stop Dragon My Heart Around
  8. It's Cow or Never

Produkcija[uredi | uredi kôd]

Dok je završavao rad na filmu Odred otpisanih: Nova misija (2021.) u kolovozu 2020., tijekom mjera COVID-19, pisac i redatelj James Gunn počeo je pisati spin-off televizijsku seriju s naglaskom na podrijetlo Mirotvorca, lika kojeg u filmu glumi John Cena. Gunn je rekao da je to učinio "uglavnom iz zabave", a ideju je spomenuo producentu filma Peteru Safrana kao nešto što bi želio nastaviti.[3]

HBO Max naručio je Peacemaker u rujnu 2020., a Gunn je napisao svih osam epizoda prve sezone i režirao pet. Gunn i Peter Safran izabrani su za izvršne producente, dok je Cena bila ko-izvršni producentic. Seriju produciraju Gunn's Troll Court Entertainment i The Safran Company u suradnji s Warner Bros. Television.

U kolovozu 2021., Gunn je izjavio da želi napraviti drugu sezonu serije i obećao da će to učiniti ako HBO Max obnovi seriju. Ponovio je to nakon premijere serije u siječnju 2022., unatoč činjenici da on i Cena još uvijek nisu imali dogovora za povratak u drugu sezonu, a Gunn je želio uzeti pauzu nakon nekoliko napornih godina.[4]

Početkom studenog 2020. godine Gunn je stigao u Kanadu u dvotjednu karantenu prije nego što je započeo produkciju serije. Snimanje je započelo 15. siječnja 2021. u Vancouveru u Kanadi pod radnim nazivom "The Scriptures". Gunn je odlučio snimati u Vancouveru jer je želio da serija bude smještena na sjeverozapadu Pacifika i zato što je smatrao da će tamo produkcija biti sigurnija jer će se Kanada bolje nositi s pandemijom od Sjedinjenih Država.[5] Gunn je režirao pet epizoda serije, zajedno s Jody Hill, Rosemary Rodriguez i Bradom Andersonom. Jedna od prvih scena koju je snimila produkcija bila je postkreditna scena Odred otpisanih: Nova misija koja je služila kao početak Mirotvorca.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 'Peacemaker' Renewed for Season 2 on HBO Max. The Hollywood Reporter. 16. veljače 2022. Pristupljeno 27. ožujka 2022.
  2. Three episodes will be released on January 13, and then one a week thereafter. @JamesGunn - Twitter. 21. prosinca 2021. Pristupljeno 27. ožujka 2022.
  3. True. It's also DC coming to me & saying, "If you could do a TV show about any character from The Suicide Squad, which one would you do 1st?" And I was like, "I've been having this idea about #Peacemaker..." I'm always driven by what excites me most creatively in the moment. @JamesGunn - Twitter. 23. rujna 2021. Pristupljeno 27. ožujka 2022.
  4. James Gunn on 'Peacemaker' and the Influence of 'Better Call Saul'. The Hollywood Reporter. 12. siječnja 2021. Pristupljeno 27. ožujka 2022.
  5. 'Peacemaker' Star Jennifer Holland's Journey to Harcourt. The Hollywood Reporter. 15. siječnja 2022. Pristupljeno 27. ožujka 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]