Mit brennender Sorge

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Naslovna stranica enciklike Pija X. o položaju Katoličke Crkve u Njemačkom Reichu 1937. godine.

Mit brennender Sorge (njemački: S gorućom brigom) je enciklika koju je papa Pio XI. potpisao 14. ožujka 1937. te objavio 21. ožujka 1937. godine. Podnaslov enciklike je "O Crkvi u Njemačkom Reichu".

U njoj se osuđuje povrjede slobode Katoličke Crkve i kršenja konkordata između Svete Stolice i Njemačke iz 1933. godine, ali je pretežni dio usmjeren na pitanja vjerskog nauka i morala, te se osuđuju "panteistička konfuzija", "neopoganstvo", "mit o rasi i krvi" i idolatriju Države koju su širili nacisti.

Za sastavljanje enciklike bio je odgovoran državni tajnik Svete Stolice Eugenio Paccelli, koji je kasnije postao Papa Pio XII.; "Mit brennender Sorge" sadržava više dijelova koji su plod njegovih intervencija.[1]

Enciklika je - odstupajući od običaja da se enciklike pišu na latinskom jeziku i tek potom prevode na narodne jezike - napisana na njemačkom jeziku. Papinski nuncij Cesare Orsenigo encikliku je dao potajice od njemačkih vlasti umnožiti u 300.000 primjeraka i raspačati u Njemačkoj; kasnije se po župama tekst skrivao da ga nacisti ne bi uništili, ponekada i u svetohraništima crkava. S propovjedaonica u Njemačkoj je pročitan za Cvjetnicu 1937. godine.

Nacisti su reagirali bijesno, uhićivali su i zatvarali. U zatvoru su završile mnogi katolici koji su sudjelovali u tiskanju i raspačavanju. Zaplijenjeno je i 12 tiskarskih strojeva na kojima je ona tiskana.[2] Cijeli niz samostana i škola kao i brojni bogoslovni fakulteti i visoke škole morale su biti zatvorene. Već travnja iste godine došla je nova Hitlerova i Goebbelsova zapovijed za novim valom mjera protiv svećenika i redovnika. Namjera je bila isključiti Crkvu od odgoja mladeži te potkopati povjerenje u Crkvu. Zatim su školske godine 1937./38. raspuštene privatne katoličke škole ili ih je preuzela država. Vjerska nastava nije više bila moguća u narodnim i poslovnim školama. Gušenjem i onemogućavanjem katoličkog odgoja, te zapravo svakog drugog ne-nacističkog odgojnog rada u Njemačkoj pod nacističkom vlašću stvorili su se preduvjeti za indoktrinaciju mržnjom, te onemogućilo osvješćivanje mržnjom zatrovane mladeži.

Nacisti su uklanjanjem autoriteta Katoličke Crkve u odgoju mladih i stvaranjem monopola nacističkih organizacija poput Hitlerjugenda stvorili preduvjete za moralno trovanje mladeži i stvaranju vojske mladih ljudi odanih rasizmu i ostalim nacističkim konceptima, s kakvima će se čitav svijet uskoro suočiti u II. svjetskom ratu.

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Dimitri Cavalli (20. veljače 2010.). Why the Nazis Feared Pius XII (tekst izvorno objavljen u L'Osservatore Romano) (engleski). EWTN pristupljeno 10. listopada 2017.
  2. Zenit (4. travnja 2007.). The Encyclical That Infuriated Hitler (engleski). ZENIT pristupljeno 10. listopada 2017.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Nedovršeni članak Mit brennender Sorge koji govori o treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.