Mit o ravnoj ploči

Izvor: Wikipedija
Slika iz knjige De sphaera mundi, izdanje 1550. godine. Riječ je o knjizi iz 13. stoljeća, koja je bila najutjecajnija knjiga o astronomiji toga vremena. Svatko tko je išta htio saznati o astronomiji, čitao je ondje da zemlja nije ravna, nego sferičnog oblika.

Mit o ravnoj ploči ili mit o ravnoj Zemlji je naziv za zabludu koja se proširila tijekom 19. stoljeća, kada su pojedini pisci pogrešno ustvrdili da su Europljani u srednjem vijeku imali predodžbu o Zemlji kao ravnoj ploči, da bi se potom tu zabludu o stanju znanja u srednjem vijeku u razdoblju do 1920. općenito počelo smatrati istinitom, a i poslije se nerijetko tako smatra.

Mit je naveliko proširio Andrew Dickson White, ugledni američki političar, diplomat i suosnivač Sveučilišta Cornell u svojem djelu "Povijest rata između znanosti i teologije u kršćanskom svijetu" iz 1896. A. D. White u 2. poglavlju te knjige naširoko razglaba kako su navodno svi kršćanski teolozi i znanstvenici stoljećima tvrdili da je zemlja ravna;[1] poslije se dugo uzimalo da je on savjesno proučio izvore - što međutim uopće nije bilo točno: niti je kršćanstvo ikad imalo dogmu o obliku zemlje, niti su učeni ljudi u Europi u srednjem vijeku smatrali da je zemlja ravna ploča.[2]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. White, Andrew Dickson, 1832-1918. II.. A history of the warfare of science with theology in Christendom (engleski). D. Appleton and Company. New York. Pristupljeno 9. studenoga 2018.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  2. Matt J. Rossano. 16. rujna 2010. How the Myth of the Flat-Earth Dogma Started the Religion-Science War (engleski). HUFFPOST. Pristupljeno 9. studenoga 2013.