Mješoviti zbor Glazbene škole Franje Kuhača Osijek

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Mješoviti zbor Glazbene škole Franje Kuhača Osijek čini oko pedeset članova u dobi 15 do 20 godina. Zbor je specijaliziran za izvođenje a capella glazbe od razdoblja renesanse sve do glazbe 21. stoljeća. Svojim radom, vrijednošću interpretacije i kompaktnošću glasova ovaj je zbor izrastao u red najcjenjenijih omladinskih mješovitih zborova u Hrvatskoj. Zbor vodi dr. sc. Vesna Svalina.

Povijest[uredi VE | uredi]

Zbor je osnovan je 1953. godine kad je započeo svoje djelovanje pod vodstvom prof. Ivana Gorenšeka. Od tada zbor povremeno djeluje i kao djevojački ansambl, a u radu se izmijenio i veći broj dirigenata. S djevojačkim zborom radile su osim Vesne Svalina još i dirigentice Jelena Burić i Branka Ban, a s mješovitim zborom dirigenti Josip Uglik i Lidija Vrcelj (danas Neznanović). Od 1997. godine pa sve do današnjih dana zbor kontinuirano vodi Vesna Svalina.

Nagrade[uredi VE | uredi]

Prvi značajan rezultat zbor je ostvario 1984. godine kada je kao djevojački zbor nastupio na smotri pjevačkih zborova u Varaždinu pod vodstvom dirigentice Jelene Burić i osvojio Plaketu “za najbolji umjetnički dojam.” Iste godine zbor je nastupio i na međunarodnom natjecanju u Italiji gdje mu je dodijeljena druga nagrada. 1986. godine pod vodstvom Branke Ban Djevojački zbor ponovno nastupa na smotri pjevačkih zborova Hrvatske u Varaždinu, ali sada osvaja i prijelazni pehar Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu praizvedbu skladbe hrvatskog autora.

Na državnom natjecanju učenika i studenata glazbe održanom 1998. godine ansambl se po prvi put predstavlja kao mješoviti zbor. Pod vodstvom Vesne Svalina zbor je tada osvojio I. nagradu, a slijedi još i nastup zbora na hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe 2000. godine (I. nagrada), 2002. (I. nagrada), 2004. (II. nagrada), 2006. (II. nagrada), 2010. (I. nagrada i osvojen najveći broj bodova u disciplini zborovi), 2012. (II. nagrada) i 2014. (II. nagrada). Na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu zbor nastupa 1999. (zlatna plaketa), 2001. (zlatna plaketa), 2003. (brončana plaketa), 2005. (zlatna plaketa), 2007. (zlatna plaketa), 2008. (zlatna plaketa) i 2011. godine (zlatna plaketa). Zbor je dosad osvojio 15 prvih nagrada - deset državnih i pet međunarodnih. 2001. god. na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži u Varaždinu zboru je dodijeljena posebna nagrada za najbolju izvedbu obvezne skladbe (Dmitrij Stepanovič Bortnjanski: "Dođite proslaviti Gospodina pjesmom"), a 2008. godine i prijelazni pehar za najbolje izvedenu skladbu domaćeg autora (skladba Emila Cossetta "Gora, gora visoka si"). Na međunarodnom zborskom natjecanju "Venezia in Musica" (2010.) Mješoviti zbor Glazbene škole Franje Kuhača Osijek osvaja zlatnu diplomu i prvo mjesto u kategoriji G3 (zborovi mladih – Youth Choirs) te ostvaruje pravo nastupa na završnom "Grand Prix" natjecanju. 2012. godine zbor sudjeluje i na međunarodnom natjecanju "23° Concorso Internazionale di Canto Corale" (Verona, Italija) gdje nastupa u kategoriji D1 (zborovi mladih s klasičnim programom) te osvaja srebro. Na međunarodnom natjecanju "Zlatna lipa" u Tuhelju (2013.) zbor osvaja zlatna odličja u kategorijama klasična i folklorna zborska glazba, a na međunarodnom natjecanju zborova u Bad Ischlu ("International choir competition Bad Ischl, 2014") zlatna odličja u kategorijama G3 (mješoviti zborovi mladih) i F (folklor). Kao pobjednik G3 kategorije zbor je i na natjecanju u Bad Ischlu ostvario pravo nastupa na završnom "Grand Prix" natjecanju.

U suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Mješovitim zborom Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa," Crkveno-pjevačkim društvom "Mir" iz Belišća te maestrom Zlatanom Srzićem zbor je 2006. godine u okviru "Osječkog ljeta kulture" sudjelovao i u izvedbi Mozartovog "Requiema." Godine 2012. sudjeluje još u pripremi i realizaciji humanitarnog koncerta "Ljubav, to si ti." Tada nastupa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku uz orkestar pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija, uz sastav Olje Dešića, soliste Ivu Gamulina, Davida Elliotta, Pastoru Soler, Doris Dragović te Vokalni sastav "Akvarel."

Dirigentica[uredi VE | uredi]

Dirigentica zbora je dr. sc. Vesna Svalina. Srednju glazbenu školu (klavirski i teorijski smjer) završila je u Osijeku. Diplomirala je na Pedagoškom fakultetu u Osijeku 1991. godine (na Studiju glazbene kulture), magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2009. godine (na Poslijediplomskom magistarskom studiju iz glazbene pedagogije), a doktorirala na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2013. godine (na sveučilišnom doktorskom studiju "Rani odgoj i obvezno obrazovanje"). Akademski stupanj doktorice znanosti stekla je iz područja društvenih znanosti, polja odgojnih znanosti, grane didaktika. Danas ona radi kao viša asistentica na Odsjeku za umjetnička područja (glazbena umjetnost) na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Vesna Svalina je voditeljica nekoliko pjevačkih ansambala s kojima osvaja visoke nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Od 1989. do 1994. godine vodi mješoviti zbor Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa" iz Osijeka s kojim ostvaruje velik broj koncerata u Hrvatskoj i u inozemstvu (Italija - Rim, Fermignano, Njemačka - Lindenholzhausen, Ulm, Pfortzheim, Wiesbaden) te sudjeluje na dva državna i na jednom međunarodnom natjecanju (Njemačka, 1993. - "Harmonie Festival 93," Lindenholzhausen). Od 1997. godine sve do danas vodi Mješoviti pjevački zbor Glazbene škole Franje Kuhača Osijek. U listopadu 2008. godine osniva Akademski pjevački zbor Učiteljskog fakulteta u Osijeku i vodi ga bez prekida sve do današnjih dana. Promjenom naziva fakulteta (2014. godine) taj ansambl dobiva novi naziv: Akademski pjevački zbor Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Krajem 2011. godine preuzima i glazbeno vodstvo folklornog ansambla Hrvatskog kulturno umjetničkog društva "Željezničar" iz Osijeka. Sa zborovima je do sada osvojila šesnaest prvih nagrada - jedanaest državnih i pet međunarodnih.