Mladen Kvesić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mladen Kvesić
Rođen/a3. siječnja 1963.
Žanr/oviPop

Mladen Kvesić (Pleternica, 3. siječnja 1963.) je hrvatski pjevač.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Pleternici kraj Požege, gdje je pohađao osnovnu i glazbenu školu. Mladenovi roditelji majka Anđa i otac Martin su se doselili 1958. iz sela Dužica , Široki Brijeg [1] . Već sa 7 godina počinje svirati klavir i harmoniku i već je tada pokazivao izuzetnu volju i nadarenost u glazbi. Početkom 1977. godine zajedno sa roditeljima,bratom i sestrom sele se u Zagreb tj. Sesvete. [1]U novoj sredini Mladen se dobro snalazi i aktivnije se počinje baviti glazbom, pa organizira glazbeni sastav sa kojim je svirao na raznim zabavama i svadbama kao klavijaturist i pjevač.

Usporedo sa glazbom nakon završene srednje škole Mladen se bavi i ugostiteljstvom.Godine 1982. u Sesvetama uz pomoć cijele obitelji otvara se Restoran Martini koji i danas egzistira i koji je prerastao u Hotel Martini.

Tijekom promjena u Hrvatskoj 1990. godine, snima svoj prvi album pod domoljubnim nazivom Dan Hrvata i tako preko noći pjesme sa ovog albuma postaju veliki hitovi na svim radio postajama te na HTV-u. Vrlo brzo su se pjesme proširile i izvan granica Domovine među iseljenim Hrvatima od Njemačke , Švicarske, Austrije, Amerike, Kanade, Australije i dr. zemalja. Tako je krenula karijera mladog pjevača kojeg zovu u sve navedene zemlje na nastupe i biva izvanredno prihvaćen i omiljen gdje god je došao.

Godine 1991. pod vihorom rata Mladen stvara pjesmu “Mi smo garda Hrvatska” , koja je bila često izvođena i smatrana kao izuzetan moralni oslonac Hrvatskoj vojsci. Za svoj doprinos u domovinskom ratu i promicanju hrvatskih domoljubnih pjesama 1995. Mladen biva nagrađen je ordenom Red Danice hrvatske sa likom Marka Marulića. U razdoblju od 1991. do 1996. godine nastupio je na oko 200 humanitarnih nastupa i koncerata.

Nakon dva albuma posvećena domoljublju, Mladen snima album “Tuđa žena” sa lijepim opuštajućim ljubavnim pjesmama na kojem je bila hit pjesma “crne kose, crne puti”. Ta je pjesma izvanredno primljena kod slušatelja i u vrlo kratkom roku postala velikim hitom na svim radio postajama u Hrvatskoj.Godinu dana poslije Mladen nastavlja sa uspješnim radom i objavljuje novi album “Kao vino crne oči”. Pjesma pod tim nazivom također postaje hitom, kao i druge pjesme sa tog albuma. U razdoblju od 1990. do 2002. godine snimio je osam albuma, sa 80 pjesama na kojima je u većini bio autor tekstova, glazbe i aranžmana.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Službena biografija. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. veljače 2010. Pristupljeno 5. ožujka 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)