Mladen Kvesić

Izvor: Wikipedija
Mladen Kvesić
Rođen/a3. siječnja 1963.
Žanr/oviPop

Mladen Kvesić (Pleternica, 3. siječnja 1963.) je hrvatski pjevač.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Pleternici kraj Požege, gdje je pohađao osnovnu i glazbenu školu. Mladenovi roditelji majka Anđa i otac Martin su se doselili 1958. iz sela Dužica, Široki Brijeg[1] . Već sa 7 godina počinje svirati klavir i harmoniku i već je tada pokazivao izuzetnu volju i nadarenost u glazbi. Početkom 1977. godine zajedno s roditeljima,bratom i sestrom sele se u Zagreb tj. Sesvete.[1]U novoj sredini Mladen se dobro snalazi i aktivnije se počinje baviti glazbom, pa organizira glazbeni sastav s kojim je svirao na raznim zabavama i svadbama kao klavijaturist i pjevač.

Usporedo s glazbom nakon završene srednje škole Mladen se bavi i ugostiteljstvom.Godine 1982. u Sesvetama uz pomoć cijele obitelji otvara se Restoran Martini koji i danas egzistira i koji je prerastao u Hotel Martini.

Tijekom promjena u Hrvatskoj 1990. godine, snima svoj prvi album pod domoljubnim nazivom Dan Hrvata i tako preko noći pjesme s ovog albuma postaju veliki hitovi na svim radio postajama te na HTV-u. Vrlo brzo su se pjesme proširile i izvan granica Domovine među iseljenim Hrvatima od Njemačke , Švicarske, Austrije, Amerike, Kanade, Australije i dr. zemalja. Tako je krenula karijera mladog pjevača kojeg zovu u sve navedene zemlje na nastupe i biva izvanredno prihvaćen i omiljen gdje god je došao.

Godine 1991. pod vihorom rata Mladen stvara pjesmu “Mi smo garda Hrvatska”, koja je bila često izvođena i smatrana kao izuzetan moralni oslonac Hrvatskoj vojsci. Za svoj doprinos u domovinskom ratu i promicanju hrvatskih domoljubnih pjesama 1995. Mladen biva nagrađen je ordenom Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića. U razdoblju od 1991. do 1996. godine nastupio je na oko 200 humanitarnih nastupa i koncerata.

Nakon dva albuma posvećena domoljublju, Mladen snima album “Tuđa žena” s lijepim opuštajućim ljubavnim pjesmama na kojem je bila hit pjesma “crne kose, crne puti”. Ta je pjesma izvanredno primljena kod slušatelja i u vrlo kratkom roku postala velikim hitom na svim radio postajama u Hrvatskoj.Godinu dana poslije Mladen nastavlja s uspješnim radom i objavljuje novi album “Kao vino crne oči”. Pjesma pod tim nazivom također postaje hitom, kao i druge pjesme s tog albuma. U razdoblju od 1990. do 2002. godine snimio je osam albuma, s 80 pjesama na kojima je u većini bio autor tekstova, glazbe i aranžmana.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Službena biografija. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. veljače 2010. Pristupljeno 5. ožujka 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)