Moderni petoboj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Moderni petoboj je sport, koji se sastoji od natjecanja u 5 različitih sportova: mačevanju, streljaštvu, jahanju, plivanju i trčanju. Zbrajaju se rezultati iz svih sportova te se tako dobije konačni plasman. Naziv moderni je dodan stoga da se ovaj sport jasno razlikuje od atletskog petoboja, koji uključuje posve različite discipline.

Pierre de Coubertin je predložio moderni petoboj.

Moderni petoboj je kao sport predložio Pierre de Coubertin, osnivač modernih Olimpijskih igara. Glavna ideja ovog sporta je da prikazuje vještine idealnog vojnika iz tog vremena. Prema Coubertinu, sport simulira vještine vojnika iz konjičkog odreda koji se nađe iza neprijateljskih linija: mora dakle jahati po nepoznatom terenu, boriti se mačem i pištoljem, trčati i plivati.

Sport je prvi puta uključen na Olimpijske igre na Igrama u Stockholmu 1912., i od tada je stalno u programu Igara. Timsko natjecanje je uvedeno 1952 ali je 1992 ponovno izbačeno iz programa Igara. Natjecanje u ženskoj konkurenciji je uvedeno u program Igara 2000. godine.

U ne-olimpijskim godinama, održavaju se Svjetska prvenstva, s tradicijom od 1949. godine. Prvotno je natjecanje trajalo pet dana (svaki dan jedna disciplina), ali je u cilju popularizacije i komercijalizacije tog sporta 1996 uveden model jednodnevnog natjecanja.

Usprkos velikom renomeu tog sporta u modernom olimpizmu, kao jedinog sporta koji je osmišljen upravo s namjerom natjecanja na Igrama, sport nije poprimio širu popularnost. Veći broj klubova i natjecatelja danas djeluje samo u dijelu istočne Europe, zahvaljujući tradicionalno jakoj povezanosti sporta i vojske u tim zemljama. Stoga je zadnjih godina bilo prijedloga da se taj sport isključi iz olimpijskog programa. Ipak, MOO je 2005. godine donio odluku po kojoj taj sport ostaje u programu Igara, i to najmanje do 2012. godine.

Sportom upravlja međunarodna organizacija UIPM (od francuskog naziva Union Internationale de Pentathlon Moderne).

Discipline modernog petoboja[uredi VE | uredi]

  • Streljaštvo: koristi se zračni pištolj kalibra 4.5 mm, na udaljenosti 10 m iz stojećeg stava. Svaki natjecatelj ima na raspolaganju 20 metaka, s ograničenim vremenom na 40 sekundi između svakog pucnja.
  • Mačevanje: natjecanje se odvija po kružnom sustavu, po modelu svatko sa svakim.
  • Plivanje: disciplina je 200 m slobodnim stilom. Natjecatelji se svrstavaju u jakosne skupine ovisno o prijavljenom najboljem rezultatu.
  • Jahanje: natjecanje uključuje prelazak staze 350-400 m s 12 do 15 prepona. Natjecateljima se dodjeljuju konji sistemom ždrijeba neposredno prije natjecanja.
  • Trčanje: disciplina je 3000 metara kros. Natjecatelji dobivaju startne brojeve prema rezultatima u prijašnje četiri discipline, i to na način da najbolje rangirani kreće prvi, a najslabije rangirani posljednji. Tko prvi prođe ciljem kros utrke je ujedno i pobjednik modernog petoboja.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]