Mogwai

Izvor: Wikipedija
Mogwai
Mogwai Paredes de Coura.jpg
Mogwai 2011.
Osnivanje1995.
Žanr/ovipost-rock
Djelatno razdoblje1995.-danas
Producentska kućaRock Action, Sub Pop, Chemikal Underground, Matador, Play It Again Sam, Rocket Girl
AngažmanCrippled Black Phoenix
Internetska stranicahttp://www.mogwai.co.uk
Članovi (članice)
Stuart Braithwaite
Dominic Aitchison
Martin Bulloch
John Cummings
Barry Burns
Bivši članovi
Brendan O'Hare

Mogwai je škotski post-rock sastav iz Glasgowa. Osnovan je 1995. godine. Zvuk im je prepoznatljiv po dugim gitarskim dionicama obilježenih dinamičkim kontrastima, melodičnim basističkim linijama i čestim korištenjem distorzije i efekata. Dugo su godina svirali pod poznatom glasgowskom neovisnom etiketom Chemikal Underground, a poslije su objavili izdanja pod drugim etiketama kao što su Matador u SAD i Play It Again Sam u Uj. Kraljevstvu. Danas izdaju pod svojom etiketom Rock Action Records u Uj. Kraljevstvu i Sub Pop u Sjevernoj Americi. Ranih dana često ih je promovirao John Peel ,[1] i imali su sedam sesija kod Peela od 1996. do 2004. godine.[2] Peel je također snimio kratki uvod u kompilaciju Government Commissions: BBC Sessions 1996–2003. Mogwai je izvršio znatan utjecaj na sludge metal sastave Isis, Cult of Luna, Pelican i Callisto - korištenjem single-note delayed gitarskih riffova pomoću delay-pedale.

Postavu sastave čine vokal Stuart Braithwaite na gitari (od 1995. do danas), vokal John Cummings na gitari (od 1995. do danas), vokal Barry Burns na gitari, bas-gitari, klavijaturama, flauti, pianu i sintesajzeru (od 1998. do danas), bas-gitarist Dominic Aitchison (od 1995. do danas) i bubnjar Martin Bulloch (od 1995. do danas). Bivši je član Brendan O'Hare koji je 1997. svirao na klavijaturama i gitari. Povremeno se na turnejama pojavljivao Luke Sutherland na violini, gitari i kao vokal (od 1998. do danas).

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Objavili su 8 studijskih albuma, 2 albuma uživo, 3 kompilacijska albuma, 13 EP-a, 13 singlica, 2 remix albuma, 3 glazbe za televiziju i film i 5 se puta javljaju na kompilacijskim izdanjima.

Studijski albumi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hodgkinson, Will. 18. veljače 2005. The Man That Peel Built. The Guardian. London
  2. List of John Peel Sessions – Mogwai. BBC. 2005

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]