Mohammed Omar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodaj infookvir "političar".
(Primjeri uporabe predloška)

Mula Mohammed Omar Akhund (paštunski: ملا محمد عمر), najčeše zvan samo Mula Omar, (Nodeh pored Kandahara, rođen vjerojatno 1959.). je vrhovni vođa talibanskog pokreta i bio je diktator Afganistana od 1996. do pada talibanskog režima 2001. godine.

Od početka američke intervencije u Afganistanu 2001. je zajedno s Osama bin Ladenom bio jedan od najtraženijih terorista pripadnika terorističke organizacije al-Qaida. Vjerovalo se da se skriva u Pakistanu još od 2001. godine. Iako je prije imao visoki status u okviru talibanskog pokreta, tada je bio jedan od najtraženijih svjetskih terorista, o njemu se vrlo malo znalo i samo jedan mali broj talibanskih vođa je imao kontakt s njim. Prema nekim izvorima bio je jednook i analfabet. Za vrijeme vladavine u Afganistanu, kada je imao titulu emira, rijetko je napuštao Kandahar i susretao osobe koje nisu bile muslimani.

Većinu kontakta koje je imao između svoje vlade i ostatka svijeta je išla preko ministra vanjskih poslova Abdula Wakila Muttawakila. Ne postoji niti jedna njegova službena fotografija. Fotografija na kojoj se smatralo da je on predstavljala je jednu drugu osobu.[1] Sve je to utjecalo na njegov sliku te se smatra nekom vrstom fantoma čak i među talibanima. Postoje glasine da je s padom talibanskog režima 2001. godine poginuo u borbama, ali to nije vrlo vjerojatno već se smatralo da je zajedno s većinom vođa talibanskog režima pobjegao i da se skriva između Afganistana i Pakistana. 25. srpnja 2015. afganistanska vlada (Kabul) je objavila da je Mohammed Omar umro u bolnici u travnju 2013. godine pod tajanstvenim okolnostima (vjerojatno od bolesti).[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Who is the real Mullah Omar?, telegraph.co.uk, 23. prosinca 2001.
  2. SVE SUMNJE SU POTVRĐENE Vrhovni vođa talibana je mrtav, Dnevnik.hr, 29. srpnja 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]