Mohammed Omar

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Mula Mohammed Omar Akhund (paštunski: ملا محمد عمر), najčeše zvan samo Mula Omar, (Nodeh pored Kandahara, rođen vjerojatno 1959.). je vrhovni vođa talibanskog pokreta i bio je diktator Afganistana od 1996. do pada talibanskog režima 2001. godine.

Od početka američke intervencije u Afganistanu 2001. je zajedno sa Osama bin Ladenom jedan od najtraženijih terorista pripadnika terorističke organizacije al-Qaida. Vjeruje se da se skriva u Pakistanu još od 2001. godine. Iako je prije imao visoki status u okviru talibanskog pokreta, a danas je jedan od najtraženijih svjetskih terorista, o njemu se vrlo malo zna i samo jedan mali broj talibanskih vođa je imao kontakt s njim. Prema nekim izvorima jednook je i analfabet. Za vrijeme vladavine u Afganistanu, kada je imao naslov emira, rijetko je napuštao Kandahar i susretao osobe koje nisu bile muslimani.

Većinu kontakta koje je imao između svoje vlade i ostatka svijeta je išla preko ministra vanskih poslova Abdula Wakila Muttawakila. Ne postoji ni jedna njegova službena fotografija. Fotografija na kojoj se smatralo da je on predstavljala je jednu drugu osobu.[1] Sve je to utjecalo na njegov image te se smatra nekom vrstom fantoma čak i među talibanima. Postoje glasine da je s padom talibanskog režima 2001. godine poginuo u borbama ali to nije vrlo vjerojatno već se smatra da je zajedno s većinom glavešina talibanskog režima pobjegao i da se skriva između Afganistana i Pakistana.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Who is the real Mullah Omar?, telegraph.co.uk, 23. prosinca 2001.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]