Moravsko-šleski Beskidi

Izvor: Wikipedija
Moravsko-šleski Beskidi
Smrk (Moravian-Silesian Beskids, CZE) - mountain in early spring.jpg
Vrh Smrk u Moravsko-šleskim Beskidima
Visina Lysá hora - 1323 m
Država / pokrajina Flag of Slovakia.svg Slovačka:
Flag of the Czech Republic.svg Češka:
Dio gorja Zapadni Beskidi
Položaj Moravsko-šleskih Beskidia

Moravsko-šleski Beskidi (češki: Moravskoslezské Beskydy, slovački: Moravsko-sliezske Beskydy) prostrana je planinska regija u Češkoj te manjim dijelom u Slovačkoj. Dio je Zapadnih Beskida koji su pak dio Karpata.

Planina je nastala tijekom alpske orogeneze u kenozoiku. Geološki se uglavnom sastoji od flišnih naslaga. Na sjeveru je strma i uzdiže se na gotovo 1.000 metara u odnosu na prilično ravan krajolik, na jugu se polako stapa s planinskim lancem Javorník. Na jugozapadu Moravsko-šleski Beskidi su odvojeni od Vsetínské vrchy dolinom rijeke Rožnovske Bečve, a na sjeveroistoku ih Jablunkov prijevoj dijeli od Šleskih Beskida.

Najviša točka planine je Lysá hora s 1.323 m, koja je jedno od najkišovitijih mjesta u Češkoj s oko 1500 mm padalina godišnje. Planine su 80% pod šumama, uglavnom nasadima smreke koja je na nekim dijelovima teško oštećena zbog industrije iz Ostrave. Izvorno je planina bila pokrivena mješovitom šumom s dominantnom bukvom. U planini obitavaju tri velike srednjoeuropske zvijeri ris, medvjeda i vuka.

Vrhovi[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Ludvík, Marcel. 1987. Beskydy, Turistický průvodce ČSSR. Olympia. Praha. 27-031-87
  • Rohlík, Jiří. 2001. Moravskoslezské Beskydy, Soubor turistických map 1:50 000. TRASA, s.r.o.. Praha. ISBN 80-85999-29-3
  • CHKO Beskydy. Pristupljeno 5. svibnja 2007.

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Moravsko-šleski Beskidi