Moritz von Bissing

Izvor: Wikipedija
Moritz von Bissing
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 30. siječnja 1844.
Mjesto rođenja Ober Bellmansdorf, Pruska
Datum smrti 18. travnja 1917.
Mjesto smrti Trois Fontaines, Belgija
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Moritz Ferdinand Freiherr
von Bissing
Supruga Myrrha Wesendonck
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1865.1917.
Čin General pukovnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Opsada Liegea
Prva bitka na Marni
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao guverner Belgije

Moritz Ferdinand Freiherr von Bissing (Ober Bellmansdorf, 30. siječnja 1844. - Trois Fontaines, 18. travnja 1917.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata obnašao je dužnost generalnog guvernera Belgije.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Moritz von Bissing rođen je 30. siječnja 1856. u Ober Bellmansdorfu. Sin je zemljoposjednika Moritza von Bissinga starijeg i Dorotheje von Gall. U prusku vojsku stupio je 1865. godine, te je sudjelovao u Austrijsko-pruskom ratu, te Prusko-francuskom ratu. Nakon rata služi u raznim vojnim jedinicama kao u i Glavnom stožeru u Berlinu. Čin pukovnika dostigao 1890. godine, general bojnikom postao je 1893. godine, dok je 1897. godine promaknut u čin general poručnika kada dobiva zapovjedništvo nad 29. pješačkom divizijom smještenom u Freiburgu im Breisgau. U svibnju 1901. postaje zapovjednikom VII. korpusa smještenog u Münsteru kojim zapovijeda sve do 1907. kada odlazi u mirovinu.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Bissing je reaktiviran, te postaje zamjenikom zapovjednika VII. korpusa kojim je zapovijedao Karl von Einem, a koji se nalazio u sastavu 2. armije kojom je zapovijedao Karl von Bülow. S VII. korpusom Bissing je sudjelovao u opsadi Liegea i nakon toga u Prvoj bitci na Marni.

U studenom 1914. Bising je promaknut u čin general pukovnika, te je imenovan za generalnog guvernera okupirane Belgije zamijenivši na tom mjestu Colmara von der Goltza. Njemačke vlasti u Berlinu smatrale su da Belgiju treba podijeliti po etničkom principu između Flamanaca, jezično i kulturološki sličnih Nijemcima, te Valonaca koji su se kulturno i jezično oslanjali na Francusku. Bissing nije u potpunosti dijelio gledišta Berlina o podjeli Belgije smatrajući da većina Flamanaca još uvijek ne podržava podjelu zemlje. To pogotovo kada se kod Flamanaca čak javio i otpor otvaranju Sveučilišta u Gentu kao sveučilišta na kojem će se isključivo govoriti flamanskim jezikom. Međutim, odlukom od 21. ožujka 1917. Bissing je proveo politiku Berlina, te je Belgiju podijelio na dva upravna područja: Flandriju i Valoniju.

Smrt[uredi | uredi kôd]

Moritz von Bissing je ubrzo nakon administrativne podjele Belgije zbog dugogodišnje bolesti pluća 14. travnja 1917. dao ostavku na mjesto generalnog guvernera, te ga je na tom mjestu zamijenio Ludwig von Falkenhausen. Preminuo je 18. travnja 1917. godine u 74. godini života u Trois Fontainesu, mjestu u blizini Bruxellesa. Pokopan je na berlinskom groblju Invalidenfriedhof.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Spencer Tucker, Priscilla Mary Roberts, The Encyclopedia of World War I, ABC-CLIO ltd, 2005., str. 208-209

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Moritz von Bissing na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Moritz von Bissing na stranici Deutschland14-18.de
(njem.) Moritz von Bissing na stranici Deutsche-biographie.de