Mornaričko groblje u Puli

Izvor: Wikipedija

Koordinate: 44°51′37″ N 13°49′41″ E

Mornaričko groblje u Puli
Natpis- Mornaričko spomen groblje, Pula.jpg
Ulaz u groblje na Svetom Polikarpu u Puli
Detalji
ZemljaHrvatska
LokacijaSveti Polikarp, Pula
Vrstavojno, mornaričko
Veličina22 000 četvornih metara
Broj ukopa150 000

Mornaričko groblje u Puli (njem. K.u.k Marinefriedhof) je spomen groblje koje se nalazi na Stoji, smješteno nadomak predivne uvale Valkane, omiljenog šetališta Puljana. Jedno je od najvećih vojnih groblja u Europi.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Mornaričko groblje u Puli.

Ovo austrougarsko groblje otvoreno je 1862. godine, a za njegovo je uređenje Ministarstvo mornarice kupilo četiri tisuće četvornih metara zemlje. Danas se groblje rasprostire na više od 22 tisuće četvornih metara, a na njemu je prema dostupnim podacima pokopano oko 150.000 ljudi.

Šetnja kroz Mornaričko groblje zasigurno je šetnja kroz predivan park, jer groblje je uređeno i obnovljeno 1990. godine uz pomoć austrijskog Crnoga križa i Njemačkog narodnog saveza za brigu o ratnim grobovima. No, šetnja Mornaričkim grobljem šetnja je i kroz pulsku povijest. Naime, na ovom je groblju pokopano i 12 austrougarskih i jedan turski admiral, pokopano je i tristotinjak talijanskih i njemačkih vojnika, pokopane su i žrtve brodske nesreće Baron Gautsch te posade bojnih brodova Szent Istvan i Viribus Unitis. Groblje je uvršteno u popis spomenika pod zaštitom Haaške konvencije.

Zahvaljujući akciji i poduzetnosti austrijskog Crnoga križa i Njemačkog narodnog saveza koji se brine o brojnim vojnim grobljima na prostoru negdašnjega carstva, u obnovu i uređenje Mornaričkog groblja u Puli uloženo je dva milijuna maraka. To je groblje postalo svojevrsni most austrijsko-hrvatskog prijateljstva. U povodu završetka njegove obnove 3. svibnja 1997. godine u Domu hrvatskih branitelja (bivši Mornarički kasino koga su svojim prilozima sufinancirali austro-ugarski časnici), održan je nakon 1914. godine prvi mornarički bal.

Na vanjskom zidu crkvice sv. Nikole na Mornaričkom groblju nalazila se spomen-ploča Janku Vukoviću-Podkapelskom koji je po vlastitom odabiru potonuo zajedno sa zastavnim brodom SMS Viribus Unitis 1. studenoga 1918. godine. Natpis na ploči glasio je: ZUM ANDENKEN / an / Janko Vuković-Podkapelski / K.u.K. Linienschiffskapitän / Kommandant S.M.S. VIRIBUS UNITIS / der am 1. Nov. 1918. im Hafen von Pola den / Heldentod fand. / Die Witwe (U SPOMEN / na / Janka Vukovića-Podkapelskog / c. i kr. kapetana bojnog broda / zapovjednika S.M.S. VIRIBUS UNITIS / 1. studenoga 1918. u pulskoj luci / dočekao herojsku smrt. / Udovica). Danas se spomen-ploča nalazi u Vojnom muzeju u Beču, dok je u Puli postavljena replika u mramoru nepotpunog sadržaja s izvorne ploče. Ovdje treba zamijetiti kako je na spomen-ploči naveden čin kapetana bojnog broda, iako je Podkapelski poginuo s činom kontraadmirala kojeg mu je u ime Narodnog vijeća SHS dodijelio Ante Tresić Pavičić, no Jankova udovica taj čin nikad nije priznala. Na ovom groblju je ukopan i Stanislav Budisavljević, zapovjednik austrougarske mornarice.

Više informacija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Mornaričko groblje u Puli