Most solidarnosti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Most solidarnosti
Most solidarnosti u Płocku
Osnovni podaci
Premošćuje rijeka Visla
Mjesto Flag of Poland.svg Płock, Poljska
Vrijeme gradnje 29. srpnja 2002. - 13. listopada 2007.
Otvorenje 13. listopada 2007.
Namjena cestovni transport
Mostarina ne
Projektanti i izvođači radova
Projektant Nikola Hajdin
Suradnici Bratislav Stipanić
Józef Krawczyk
Zygmunt Pieślak
Tehnički podaci
Ukupna dužina 1.712 m
Visina mosta 63,7 m
Širina mosta 27,5 m

Most solidarnosti je kabelski most koji premošćuje rijeku Vislu u poljskom gradu Płocku. Riječ je o mostu za cestovna vozila preko kojeg prolaze dvije državne ceste: državna cesta 60 i 62. Sa 615 metara on je najveći i najduži kabelski most u Poljskoj.

Razlozi gradnje[uredi VE | uredi]

Ideja o gradnji ovog mosta je započela početkom 1990-ih dok je sam projekt započeo sa realizacijom početkom 2000-ih. Razlog njegove gradnje je stvaranje bolje prometne povezanosti Płocka i čitave regije koja se počela gospodarski širiti. Sama izgradnja mosta i pristupnih puteva je najznačajnija investicija u gradu tijekom proteklih nekoliko godina. Most se smatra važnom investicijom poljske Vlade čime je poboljšana prometna povezanost sa susjednim regijama sa obje strane rijeke Visle ali je i olakšan transport goriva i naftnih derivata iz lokalne naftne industrije PKN Orlen. Također, most omogućava međunarodni teretni tranzitni put između zapadne Europe i baltičkih zemalja.

Gradnja[uredi VE | uredi]

Od pristiglih arhitektonskih ideja, prihvaćen je projekt Nikole Hajdina, srpskog arhitekta i sveučilišnog profesora.

Most je građen od srpnja 2002. do listopada 2007. Tijekom samog procesa gradnje iskorišteno je 12.600 tona čelične konstrukcije, 3.000 tona armiranog čelika te 19.000 kubnih metara betona. U procesu izrade dubokog temelja korišteni su piloni ukupne dužine 3.000 metara. Također, most je projektiran kako bi se vizualno što bolje integrirao u okolni krajolik. Opremljen je s mnogim elektroničkim uređajima kao što su: računalo za prikupljanje podataka, nadzorni sustav, senzori nagiba i temperature, meteorološka oprema i mnogi drugi mjerni instrumenti.

Sam most je namijenjen cestovnom prometu te ima četiri prometne trake, po dvije u svakom smjeru (od čega je svaka dio državne ceste 60 i 62). Također, postoje i biciklistička te pješačka staza.

U konačnici, troškovi izgradnje samog mosta su iznosili 190 milijuna zlota te se smatra važnom investicijom poljske Vlade. 13. listopada 2007. ga je svečano otvorio tadašnji poljski premijer Jaroslaw Kaczynski.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]