Motocross

Izvor: Wikipedija
Hrvatsko prvenstvo u motocrossu. Utrka je organizirana u Mladini u Jastrebarskom 10. rujna, 2011.

Motocross je vrsta športa na motociklima i četverociklima (poznati kao ATV-ovi ili quadovi). Naziv motocross je kombinacija engleskih riječi motorcycle (motorkotač) i Cross Country (vožnja po terenu).

Vozila za motocross su posebno oblikovana za tu svrhu: posjeduju posebno oblikovane gume, nemaju svjetla, žmigavce, stalak itd. Kao športska oprema nisu namijenjena za vožnju u javnom cestovnom prometu. Namijenjena su samo u natjecateljske svrhe. Osim sportskih naočala, vozači za utrku trebaju biti opremljeni kacigama, rukavicama, plastičnim oklopom za prsa, leđa, ramena i međunožje. Najpoznatije robne marke ili proizvođači čizama za motocross su Alpinestars, Sidi (SIDI), XTar, za kacige su Shoei, Shark, Airoh i za ostalu opremu Amazon, No Fear, FM i dr.

Ozljede tijekom motociklističkih utrka su uvijek moguće (prijelomi, iščašenja, fraktura itd.): većinom ih prouzroče građa staze, vrijeme i temperatura ili vozačeva nedisciplina, a katkada i kvarovi motora. Maloljetnici se također mogu baviti motocrossom, ali naravno, pod nadzorom roditelja i smanjenom brzinom moticikla ("krosera").

Postoje razne vrste motocrossa, primjerice supermoto (na asfaltu), FMX (akrobatski motocross slobodnog stila, freestyle), brzina & stil (speed & style) i skakanje u vis preko rampe.

Motocross u Hrvatskoj

U Hrvatskoj postoje dvije glavne motociklističke staze na otvorenom: "Mladina" u Jastrebarskom (klub Jaska) i "Draga" u Rakovom Potoku (klub Marović). Neke od manjih staza su u Petrinji i Ribniku. Najpoznatiji hrvatski prvak u motocrossu je Nenad Šipek (br. 1, MX3 klasa, 450 - 650cc).

Masters of Dirt bili su u Hrvatskoj u nekoliko navrata. U ožujku 2013. bio je održan "FMX Monster Energy Masters of Dirt The Next Level", a u prosincu 2019. "Masters of Dirt Total Freestyle Tour", oba u Areni Zagreb. Nekoliko godina ranije zakazano je "Night of the Jumps", ali je natjecanje odgođeno. FMX Red Bull X-Fightersi su bili na Trgu Kralja Tomislava u Zagrebu lipnju 2009. u sklopu Red Bull X-Fighters Exhibition Toura.[1]

Vidi

Vanjske poveznice

Sestrinski projekti

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Motocross

Mrežna sjedišta

Izvori

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. svibnja 2019. Pristupljeno 28. svibnja 2019.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. https://www.zagorje.com/clanak/sport/za-grand-prix-hrvatske-u-borbi-cak-posada
Nedovršeni članak Motocross koji govori o športu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.