Motovunski filmski festival

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Motovunski filmski festival

Motovun film festival, filmski festival u srednjovjekovnom gradu Motovunu prvi put je održan 1999. godine. Posvećen je filmovima nastalim u malim i nezavisnim produkcijama diljem svijeta.
Značajke festivala ne obilježavaju crveni tepih i glamour. Naprotiv, projekcije filmova su pod otvorenim nebom, uske ulice grada žive 24 sata svih dana festivala, nema protokola, VIP salona. U početku festival je bio nenatjecateljskog karaktera, ali s godinama broj nagrada je rastao. Iako iznimne, nagrade i nagrađivanje nikada u potpunosti nisu obuzele ovaj festival.

Nagrade festivala[uredi VE | uredi]

U samim početcima festivala se nije dodijeljivalo nagrade u kategorijama kao u novije vrijeme. Godine 1999. nagradu Made in Grožnjan u programu kratkih dokumentaraca film "Ottavio", redateljice Diana Groo i redatelja Attila Kekesi u koprodukciji Mađarske i Hrvatske[1].
2000. godine se prvi put dodijeljuju nagrade Propeler Motovuna i Motovun Online[2].
2001. godine širi se popis nagrada za još dvije kategorije Posebno priznanje i FIPRESCI[3]
2003. godine se uspostavlja nagrada u regionalnoj kategoriji odAdoA (od Albanije do Austrije) [4] Od 2004. godine se dodjeljuje Jameson Short Film Award[5] U međuvremenu tijekom godina nekoliko nagradnih kategorija je postojalo i ukinulo se poput nagrade Amnesty Internationala Amnesty International Human Rights Award, Nepotkupljiva nagrada - Transparency International Hrvatska, Nagrade Bauer i Nagrade publike.
Od 2014. godine se način i kategorizacija dodijele nagrada nije mijenjao, tako da se nagrade dodijeljuju u kategorijama:

  • Propeler Motovuna, glavna nagrada festivala, koju dodjeljuje međunarodni žiri najboljem filmu u glavnom programu[6]
  • Motovunski kratki, nagrada za najbolji film trajanja do 20 minuta, koju dodjeljuje prošlogodišnji pobjednik[7]
  • FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique), najstarije i najuglednije udruženje filmskih kritičara svijeta[8]
  • 50 godina - Nagrada 50 godina dodjeljuje se ljudima koji su više od pola stoljeća posvetili radu na filmu te time ostavili snažan utjecaj i neizbrisiv trag u razvoju filmske umjetnosti.[9] 
  • Nagrada Maverick - nagrada namijenjena autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja[10].

Dodjeljuje se od 2008. godine, a dosadašnji laureati su:

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]