Moulin Rouge

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Moulin Rouge. Za druga značenja pogledajte Moulin Rouge (razdvojba).
Moulin Rouge na Boulevard de Clichy noću

Moulin Rouge (hrv. Crveni mlin) je varieté u pariškoj četvrti Montmartre i jedna od najvećih pariških turističkih atrakcija.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Moulin Rouge danju
Henri de Toulouse-Lautrec: La danse au Moulin Rouge 1890.

Sagrađen 1889. za vlasnika Josepha Ollera, koji je tada već posjedovao varijete L'Olympia i otvoren dana 6. listopada 1889. Naziv je dobio po nadograđenom crvenom mlinu na krovu.

Moulin Rouge se od početka koristio za plesove i plesne nastupe, prije svega za Cancan i Chahut. Ovdje su nastupale najpoznatije pariške zvijezde svog vremena, između ostalih La Goulue, Yvette Guilbert, Jane Avril, Mistinguett i Le Pétomane. Mnoga od ovih imena postala su svjetski poznata zahvaljujući i plakatu Henri de Toulouse-Lautreca i njegovim kasnijim izdanjima.

U Moulin Rouge-u se kasnije izvode i operete i glazbene revije, a povremeno služi i kao kino-dvorana. Od 1955. u njemu se izvode i tzv. dinner-spectacles. Ovdje su nastupali i brojni francuski šansonijeri - interpreti kao što su Charles Trenet ili Charles Aznavour, Edith Piaf. U novije doba ovdje su nastupali i Joséphine Baker, Frank Sinatra i La Toya Jackson. Na pozornici je 1964. postavljen i tzv. akvarij, u kojem su nastupale obnažene plesačice. Nakon financijske krize sredinom devedesetih godina varieté doživljava nove uspjehe od oko 2000. godine, što se može zahvaliti i velikom svjetskom uspjehu kino-filma Moulin Rouge!. Varieté danas raspolaže s 850 sjedala, a godišnje ga posjeti oko 420.000 posjetitelja.

Naziv i stil poznatog pariškog originala kopirani su i u brojnim drugim gradovima Europe i širom svijeta. Bečki Moulin Rouge sagrađen je još pet godina prije pariškog varijetea (1884.).

Moulin Rouge na filmu[uredi | uredi kôd]

Plakat Henri de Toulouse-Lautreca

Snimljeno je ukupno šest filmova s nazivom Moulin Rouge:

Film French Can Can (1955., režija: Jean Renoir) donosi izmišljenu priču iz Moulin Rouge-a.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Moulin Rouge.