Muzej hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Muzej hrvatske kulture u Slovačkoj
Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku
{{{opis slike}}}
Zgrada muzeja.
Osnovan 1. svibnja 2006.
Lokacija Devinsko Novo Selo
Tip kulturni, povijesni, etnografski
Službena stranica Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku

Muzej hrvatske kulture je muzej koji se nalazi u Devinskom Novom Selu, selu s velikom hrvatskom zajednicom. Ovaj je muzej dijelom Slovačkog narodnog muzeja.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Svečano je otvoren 1. svibnja 2006. u organizaciji Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj, Mjesnog ureda Bratislava-Devinsko Novo Selo, Slovačkog narodnog muzeja – Povijesnog muzeja, Muzeja hrvatske kulture u Slovačkoj, te Veleposlanstva RH u Bratislavi. Otvaranje je popratila Slovačka televizija STV i lokalna televizijska postaja DNV. Za posjetitelje je otvoren od 15. svibnja 2006., a radi od 10 do 16 sati.

Ustroj[uredi | uredi kôd]

Muzejsku postavu čine: zemljovidi, kršćanska književnost, graditeljstvo i kuće, svečana odjeća odraslih, plemićki i općinski grbovi, vezeni obredni tekstil, portreti plemića i drugih ličnosti. Mnogi potječu iz zbirka Povijesnog muzeja Slovačkog narodnog muzeja. Dokumentirana je povijest i kultura Hrvata u Slovačkoj od doseljenja Hrvata u Slovačku krajem 15. stoljeća pa sve do danas. Pored izložaka, muzej ima LCD zaslon na kojem se posjetiteljima projicira tematske filmove.

Direktorica Muzeja hrvatske kulture je gđa. Julia Domaracka.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta