Hrvati u Slovačkoj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Hrvati u Slovačkoj su dio veće skupine hrvatskog naroda koja se bježeći pred Turcima u 16. stoljeću naselila u Srednjoj Europi. Njihovo podrijetlo, naseljavanje i običaji su usko povezani s gradišćanskim i moravskim Hrvatima, od kojih su ih tek u 20. stoljeću razdvojile nove državne granice.

Slovački Hrvati se mogu podijeliti u dvije skupine :

1. Hrvatska sela južno od Bratislave - Čunovo, Hrvatski Jandrof (slovački Jarovce) i Rosvar (slovački Rusovce). Do 1918. godine smatrani su sastavnim dijelom gradišćanske skupine, a tada su od nje razdvojeni novom austrijsko-mađarskom granicom. 1947. godine ova tri sela su prešla iz sastava Mađarske u Čehoslovačku, da bi se Bratislavi kao pograničnom gradu osigurala strateška zaštita. Kako su povijesno bili okruženi njemačkim i mađarskim selima dugo su očuvali svoju posebnost. Danas su sastavni dio Bratislave, te su širenjem grada i doseljavanjem novog stanovništva izloženi brzoj asimilaciji. Dok se do danas u Hrvatskom Jandrofu i u Čunovu sačuvalo hrvatski jezik, u Rosvaru se više ne govori hrvatski.

2. Hrvatska sela sjeverno od Bratislave - u 16. stoljeću Hrvati su naselili veliki broj naselja oko grada Trnave, ali je u pretežno slovačkom okruženju zbog srodnog jezika i običaja asimilacija bila mnogo brža nego u Gradišću. Do 20. stoljeća su se održala hrvatska sela Hrvatski Grob (slovački Chorvatsky Grob) i Šenkvice. Zanimljivo je da su stanovnici Šenkvica sve do danas očuvali svijest o mjestu podrijetla, te održavaju veze s Hrvatskom Kostajnicom, odakle su doselili prije 400 godina. Veliki broj Hrvata se isto držio u Devinskom Novom Selu (slovački: Devinska Nova Ves), koji je danas dio glavnog grada Bratislave. U centru sela je od 2005 god. smješten "Muzej hrvatske kulture u Slovačkoj"

Nepostojanje škola i crkvi na hrvatskom jeziku dovelo je do gotovo potpune asimilacije Hrvata u Slovačkoj, posebno nakon Drugog svjetskog rata. Oni se danas većinom osjećaju pripadnicima slovačke nacije, ali i dalje njeguju kulturne veze s Hrvatskom.

Prema popisu iz 2001. godine u Slovačkoj je živjelo svega 890 Hrvata, uglavnom u slovačkom glavnom gradu (što uključuje i tri nekadašnja hrvatska sela). Na području Trnave gdje je početkom 20. stoljeća bilo oko 2.000 Hrvata, danas se tako izjašnjava samo stotinjak ljudi.

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Poznati Hrvati iz Slovačke i osobe hrvatskog podrijetla, te osobe koje su djelovale u Slovačkoj.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]