Devinsko Novo Selo

Izvor: Wikipedija
Devinsko Novo Selo
Devinsko Novo Selo
Devinsko Novo Selo
Grb Karta
Opći podaci
Kraj: Bratislavský
Okrug: Bratislava IV
Regija: Bratislava i okolica
Nadmorska visina: 172 m
Površina: 24,3 km²
Stanovništvo: 17 077 (2006.)
Gustoća: 683 stan./km2
Statistički kôd:
Registarska oznaka: BA
Poštanski broj: 841 07, 841 08
Pozivni broj: 02
Stranica: devinskanovaves.sk
Načelnik: Dárius Krajčír

Devinsko Novo Selo (slovački: Devínska Nová Ves, njemački: Thebenneudorf, mađarski: Devényújfalu) je gradska četvrt u Bratislavi.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ovo mjesto prvi put je spomenuto 1451. kao „Nová Ves”. Povećavanjem broja Hrvata koji su počeli se doseljavati od 17. stoljeća, naziv sela je promijenjen u „Chorvátska Nová Ves” (Hrvatsko Novo Selo). Godine 1848. selo je dobilo današnji naziv. Godine 1918. ovdje se odvila bitka između čehoslovačke i mađarske vojske u kojoj su pobijedile čehoslovačke snage. Krajem Drugog svjetskog rata njemačka vojska je zapalila selo. U vrijeme željezne zavjese mjesto je korišteno za bijeg u zapadnu Europu, jer se nalazi na granici s Austrijom. Dana 1. siječnja 1972. ovo mjesto je službeno postalo dio Bratislave. U 1970-ima i 1980-ima ovdje se počinje razvijati automobilska industrija (BAZ i Volkswagen) što je potaknulo stanogradnju.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Devinsko Novo Selo nalazi se 15 kilometara sjeverozapadno od središta Bratislave. Zapadnu granicu ovog mjesta čini rijeka Morava koja je i prirodna granica Slovačke s Austrijom.

Ovo mjesto dijeli se na:

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Ovdje živi najveća zajednica Hrvata u Slovačkoj i tu se svake godine održava Festival hrvatske kulture (Festival chorvátskej kultúry).

Kultura[uredi | uredi kôd]

1. svibnja 2006. u organizaciji Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj, Mjesnog ureda Bratislava-Devinsko Novo Selo, Slovačkog narodnog muzeja – Povijesnog muzeja, Muzeja hrvatske kulture u Slovačkoj te Veleposlanstva RH u Bratislavi održano je svečano otvorenje prve postave Muzeja hrvatske kulture, koje je popratila Slovačka televizija (STV) i mjesna televizijska postaja DNV.[1]

U mjestu se održava i Hrvatski dan, u organizaciji Hrvatskoga kulturnog društva.[2]

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Otvoren Muzej hrvatske kulture u Slovačkoj[neaktivna poveznica], Bilten ministarstva 5/2006.
  2. Karall, Kristijan: Hrvatski dan s novim CD-om u Devinskom hrvatskenovine.at. Hrvatske novine. Objavljeno 10. studenoga 2023.