Devinsko Novo Selo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Devinsko Novo Selo
Devinsko Novo Selo
Grb Karta
Coat of Arms of Devínska Nová Ves.svg Bratislava boroughs map Devínska Nová Ves.svg
Opći podaci
Kraj: Bratislavský
Okrug: Bratislava IV
Regija: Bratislava i okolica
Nadmorska visina: 172 m
Površina: 24,3 km²
Stanovništvo: 17 077 (2006.)
Gustoća: 683 stan./km2
Statistički kôd:
Registarska oznaka: BA
Poštanski broj: 841 07, 841 08
Pozivni broj: 02
Stranica: devinskanovaves.sk
Načelnik: Dárius Krajčír

Devinsko Novo Selo (slovački: Devínska Nová Ves, njemački: Thebenneudorf, mađarski: Devényújfalu) je gradska četvrt u Bratislavi.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ovo mjesto prvi put je spomenuto 1451. kao „Nová Ves”. Povećavanjem broja Hrvata koji su počeli se doseljavati od 17. stoljeća, naziv sela je promijenjen u „Chorvátska Nová Ves” (Hrvatsko Novo Selo). Godine 1848. selo je dobilo današnji naziv. Godine 1918. ovdje se odvila bitka između čehoslovačke i mađarske vojske u kojoj su pobijedile čehoslovačke snage. Krajem Drugog svjetskog rata njemačka vojska je zapalila selo. U vrijeme željezne zavjese mjesto je korišteno za bijeg u zapadnu Europu, jer se nalazi na granici s Austrijom. Dana 1. siječnja 1972. ovo mjesto je službeno postalo dio Bratislave. U 1970-ima i 1980-ima ovdje se počinje razvijati automobilska industrija (BAZ i Volkswagen) što je potaknulo stanogradnju.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Devinsko Novo Selo nalazi se 15 kilometara sjeverozapadno od središta Bratislave. Zapadnu granicu ovog mjesta čini rijeka Morava koja je i prirodna granica Slovačke s Austrijom.

Ovo mjesto dijeli se na:

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Ovdje živi najveća zajednica Hrvata u Slovačkoj i tu se svake godine održava Festival hrvatske kulture (Festival chorvátskej kultúry).

Kultura[uredi | uredi kôd]

1. svibnja 2006. u organizaciji Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj, Mjesnog ureda Bratislava-Devinsko Novo Selo, Slovačkog narodnog muzeja – Povijesnog muzeja, Muzeja hrvatske kulture u Slovačkoj, te Veleposlanstva RH u Bratislavi održano je svečano otvorenje prve postave Muzeja hrvatske kulture koji se nalazi u Devinskom Novom Selu, a otvaranje Muzeja hrvatske kulture popratila je Slovačka televizija STV i lokalna televizijska postaja DNV.[1]

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]