Muzej kraljice Sofije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía
{{{opis slike}}}
Osnovan 1992.
Lokacija Madrid
Tip muzej moderne i suvremene umjetnosti
Službena stranica www.museoreinasofia.es
Museo Reina Sofía

Muzej kraljice Sofije (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, ili samo Museo Reina Sofía) je muzej u Madridu, u Španjolskoj. Umjetnička djela u muzeju datiraju uglavnom iz 20. stoljeća pa do danas. Uvjet da djela budu u muzeju jest da nisu nastala prije 1881. godine, što je godina rođenja Pabla Picassa. Muzej se nalazi nasuprot kolodvoru Estación de Atocha i u blizini je puno poznatijeg muzeja Prado, u kojem se nalaze umjetnička djela iz ranijih epoha, uglavnom slike i skulpture nastale prije 1881. godine.

Povijest[uredi VE | uredi]

Muzej je otvoren 10. rujna 1992. i nazvan je Museo Reina Sofía u čast španjolske kraljice Sofije. U muzeju se nalaze djela Picassa i Dalíja, ali i drugih španjolskih i inozemnih umjetnika. Najpoznatija slika u muzeju je Picassova Guernica nastala tijekom Španjolskog građanskog rata.

Ustroj[uredi VE | uredi]

Stalni postav muzeja sastoji se od tri zbirke: "Previranja 20. stoljeća - utopije i sukobi" (La irrupción del siglo XX: utopías y conflictos) koja obuhvaća djela iz razdoblja od 1900. do 1945. godine, zatim "Je li rat završen? Umjetnost u podijeljenome svijetu" (¿La guerra ha terminado? Arte en un mundo dividido) sa djelima od 1945. do 1968. godine i "Od pobune do postmoderne" (De la revuelta a la posmodernidad) sa djelima od 1962. do 1982. godine.

U muzeju se nalazi i knjižnica posvećena umjetnosti sa 100 000 knjiga, 3 500 tonskih zapisa i 1 000 videozapisa.

Izvori[uredi VE | uredi]

Bilješke i literatura
  • History, Museo Reina Sofía, www.museoreinasofia.es (engl.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Muzej kraljice Sofije.
Mrežna mjesta