Prijeđi na sadržaj

Alexander Calder

Izvor: Wikipedija
Alexander Calder
apstraktna skulptura
Alexander Calder
Alexander Calder, fotografija Carla Van Vechtena iz 1947.
Rođenje 22. rujna 1898.
Lawnton, SAD
Smrt 11. studenog 1976.
New York
Nacionalnost Amerikanac
Vrsta umjetnosti kiparstvo
Praksa Stevens Institute of Technology, Art Students League of New York
Nagrade Predsjednička medalja slobode[1]
Portal o životopisima
Alexander Calder 1968.

Alexander Calder (22. rujna 1898., Lawnton, Pennsylvania11. studenog 1976., New York) je bio američki kipar čiji je opus najvećim dijelom bio posvećen kinetičkoj umjetnosti. Najpozanatiji je kao izumitelj mobila, pažljivo uravnoteženih konstrukcija koje se, cijele ili njihovi dijelovi, gibaju pod utjecajem zračnih struja. Također je stvarao velike apstraktne konstrukcije (tzv. stabili) i žičane figure, uglavnom za svoje rano djelo, Minijaturni cirkus.

Crveni mobil, 1956., muzej umjetnosti Montreal

Život i djelo[uredi | uredi kôd]

La Grande Vitesse, 1969., Grand Rapids, Michigan
Jeruzalemu iz 1977. god. u Jeruzalemu je posljednja skulpura A. Caldera

Calder dolazi iz umjetničke obitelji u kojoj su mu i otac, Alexander Stirling Calder, i djed, Alexander Milne Calder, bili slavni kipari. Počeo je kao samouk umjetnik slikajući pejzaže, a potom je najprije studirao tehnologiju u Hobokenu, New Jersey, te potom umjetnost u New Yorku. Tu je do 1926. privatno studirao slikarstvo i radio kao inženjer. Te godine nastaju njegove skulpture od drveta, a 1927. prve pokretne igračke. Godine 1928. stvara prve pokretne žičane konstrukcije. Godine 1926. prvi put boravi u Parizu gdje se 1931. i vjenčao s Louisom James, nećakinjom Henryja Jamesa. Tu upoznaje suvremene umjetnike kao što su Piet Mondrian, Joan Miró, Jean Arp i Marcel Duchamp. Postaje član grupe „Apstrakcija-kreacija“ i njegovi prvi mobili (mehanički pokretane skulpture) se pojavljuju 1932. godine. Od 1933. godine živi naizmjenično u Francuskoj i u SAD-u; u to vrijeme se pojavljuju njegovi prvi veliki „mobili“ za eksterijere. Uskoro nastaju i velike apstraktne konstrukcije koje je nazvao stabili, kako bi ih razlikovao ali i povezao sa svojim mobilima.

Za svjetsku izložbu u Parizu 1937. godine napravio je fontanu žive u spomen na žrtve rudarenja žive. Od 1976. god. ova se fontana nalazi u Muzeju fundacije Joan Miró u Barceloni.

Ubraja se u glavne predstavnike kinetičke umjetnosti, i najutjecajnije umjetnike apstraktne umjetnosti, a njegova djela se nalaze u muzejima cijelog svijeta.

Kronološka galerija djela[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Igor Zhoř, Hledání tvaru, Prag 1967.
  • Jacob Baal-Teshuva, Alexander Calder 1898 - 1976, Verlag Taschen, Koln, 2002. ISBN 3-8228-7915-0
  • Pedro E. Guerrero, Calder at Home. The Joyous Environment of Alexander Calder, Stewart, Tabori & Chang, New York 1998. ISBN 1-55670-655-3

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Alexander Calder