NK HAŠK Sokol Stari Jankovci

Izvor: Wikipedija
NK HAŠK Sokol Stari Jankovci
Puno ime Nogometni klub HAŠK Sokol Stari Jankovci
Osnovan 1931.
Igralište Gatina
Trener Stjepan Kvesić
Liga Međužupanijska nogometna liga Osijek – Vinkovci
Domaći dres
Drugi dres
Trenutačna sezona

NK HAŠK Sokol je nogometni klub iz Starih Jankovaca.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prije 2. svjetskog rata[uredi | uredi kôd]

Prvi nogometni klub u Starim Jankovcima je osnovan 1931. godine pod imenom Sremac. Prvi dokumentirani zapisi o igranju nogometa u Starim Jankovcima i o nogometnom klubu u ovom mjestu datiraju iz 1938. godine. U klubu su tada igrali mladići Mađari i Hrvati, dok su u mjestu živjeli Hrvati, Mađari i podunavski Nijemci ("Švabe"). Zašto u klubu nisu igrali mladići Nijemci, nije poznato. Klub nije djelovao u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Nakon 2. svjetskog rata[uredi | uredi kôd]

Dokument o poratnom djelovanju kluba imamo iz 1953. godine. Klub se i dalje zove "Sremac", a u njemu igraju pretežno mladići Mađari uz ponekog Hrvata. Naime, partizanske su vlasti protjerale iz mjesta sve podunavske Nijemce, a u njihove kuće su naselile Srbe iz područja Knina. Kako su Mađari u to doba igrali najbolji nogomet u Europi, razložno je da su oni bili dominantni u NK "Sremac" s obzirom na to da se u to vrijeme doseljeni Srbi nisu bavili športom.

Nogometni klub "Sremac" igrao je do 1961. godine u općinskom natjecateljskom rangu na igralištu "Njivice" pored sadašnjeg mjesnog groblja. Godine 1959. mjesni Srbi osnivaju svoj klub Omladinac te dolazi do rivalstva između NK "Sremac" i novog kluba. To rivalstvo često je završavalo nešportskim ispadima i nacionalnom netrpeljivošću te su komunističke vlasti u Vinkovcima ukinule oba kluba te osnovale 1961. godine fuzioniranjem NK "Sremac" i NK "Omladinac" novi klub, NK "Sloga".

Tada se uređuje novo nogometno igralište "Gatina". Klub se dosta uspješno natjecao u općinskom i međuopćinskom rangu, no dominantno su u klubu bili prisutni Srbi u rukovodstvu kluba i među športašima. Bilo je i nešto Hrvata i Mađara. Kakva takva ravnoteža u odnosu snaga uspostavljena je tek 80-tih godina.

Domovinski rat i progonstvo[uredi | uredi kôd]

Pobuni Srba u Hrvatskoj 1991. godine protiv hrvatske države priključuju se i mjesni Srbi, te rukovodstvo HDZ-a u mjestu u dogovoru sa športskim djelatnicima Hrvatima mijenjaju naziv dotadašnjeg kluba "Sloga" u NK "HAŠK" (Hrvatski amaterski športski klub) Stari Jankovci koji 1991. godine u općinskom nogometnom podsavezu osvaja prvo mjesto. Športski djelatnici s igračima sudjeluju u obrani mjesta i Hrvatske u dragovoljačkim redovima. Iz kluba je u obrani domovine poginulo 2 člana uprave i 7 igrača dragovoljaca.

Klub se natječe u prognanstvu od 1992. godine do 1994. Tada je zamrznut status NK "HAŠK" Stari Jankovci i aktiviran NK "Jadran" (Novi) Jankovci (koji je predstavljao jedinstven klub i za Stare i za Nove Jankovce) koji se natječe u 3. ŽNL u sezoni 1997./98. kada osvaja prvo mjesto.

Povratak[uredi | uredi kôd]

Po povratku u Stare Jankovce (nakon Mirne reintegracije), odnosno 25. siječnja 1998. godine, starojankovački klub se reaktivira i vraća na nogometno igralište "Gatina". Od tog trenutka nogometaši Srbi više ne sudjeluju u radu kluba.

Godine 1998. klub nosi naziv NK HAŠK–Jadran Stari Jankovci i natječe se u 1. ŽNL Vukovarsko-srijemska.

U periodu od 1992. do 2000. godine, predsjednik kluba bio je Stipo Rimac. Klub je uredio klupske prostorije te sada Općina uređuje glavni teren i izgrađuje pomoćni teren te postavlja temelje budućem Športskom centru u Starim Jankovcima. Klub ostvaruje primjerenu suradnju s ostalim udrugama u mjestu te mjesnim vlastima.

Godine 2008. klub mijenja ime u NK HAŠK Sokol Stari Jankovci .

Trenutačno se natječe u [[Međužupanijska nogometna liga Osijek – Vinkovci ]].

Boje kluba[uredi | uredi kôd]

  • do 1991. godine crveno-bijela
  • od 1991. godine plavo-bijela

Najveći uspjesi[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak NK HAŠK Sokol Stari Jankovci koji govori o hrvatskom nogometnom klubu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.