NVIDIA

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nvidia Corporation
Nvidia Corporation Logo
Vrsta javna (NASDAQ: NVDA)
Osnovana 1993.
Sjedište Santa Clara, Kalifornija, SAD
Ključne osobe Jen-Hsun Huang, Co-founder, President and CEO
Chris A. Malachowsky, Co-founder, NVIDIA Fellow, Senior Vice President, Engineering and Operations
Jonah M. Alben, Vice President, GPU Engineering
Debora Shoquist, Senior Vice President, Operations

Djelatnost(i)

Poluvodiči
Proizvodi Grafički procesori
Chipsetovi matičnih ploča
Prihod USD$ 3,77 milijardi
Neto dobit USD$ 704,2 milijuna
Broj zaposlenih preko 4,083 (od 2007.)
Slogan "The Way It's Meant to Be Played"
Web stranica www.nvidia.com

NVIDIA Corporation je američka multinacionalna tvrtka osnovana 1993. godine, sa sjedištem u Santa Clara, California, SAD. Tvrtka se je specijalizirala za proizvodnju grafičkih procesora za osobna računala, radne stanice i mobilne uređaje. Najpoznatiji su po seriji grafičkih kartica za osobna računala po imenu GeForce i profesionalnoj seriji po imenu Quadro. Tvrtka je još poznata i po nForce chipsetu za matične ploče.

Tvrtkino ime se sastoji od početnog n - slova korištenog kao pronumeral u matematičkim izjavama - i izvedenice iz video - što dolazi od latinskog videre, "vidjeti", namećući "najbolje vizualno iskustvo" ili "neizmjerivi prikaz". Ime nVidia sugerira zavist (eng. envy - envi, španjolski envidia ili latinski i talijanski invidia) što potvrđuje nVdijin slogan za GeForce (G4ce)seriju 8 "Green with envy" (Zeleno [boja tvrtkinog loga i zaštitna boja tvrtke] sa zavišću)

Značajnije linije nVidijinih proizvoda su GeForce serija čipova za kućne korisnike (prvenstveno za igranje) i Quadro seriju za grafičku obradu na radnim stanicama. Također je poznata nForce serija integriranih čipsetova za matičnu ploču.

Povijest tvrtke[uredi VE | uredi]

Jen-Hsun Huang (predsjednik,CEO), Curtis Priem i Chris Malachowsky suosnovali su tvrtku 1993. s početnim kapitalom iz Sequoia Capitala.

U 2000. godini nVidia je pribavila intelektualne strane (istraživanja, tehnologije) svog rivala 3DFX-a (jedne od najpoznatijih tvrtki 1990.-ih).

14. listopada 2005. nVidia je kupila ULI electronics koji su u to vrijeme proizvodili dijelove za southbridgeove nVidiinog rivala ATi-a. U ožujku 2006. nVidija je najavila Hibryd Graphics, a u siječnju 2007. objavila je da je kupovina PortalPlayera Inc. dovršena.

U prosincu 2006. nVidia je zajedno sa svojim rivalom AMD-om (bivši ATi) dobila kaznu od suda zbog tržišnih nepravilnosti u industriji grafičkih čipova.

Mogazin Forbes je nazvao nVdiju "Tvrtkom godine 2007." uzevši u obzir postignuća u 2007. kao i u proteklih 5 godina.

U veljači 2008. nVdiija je prisvojila Ageia Technologies za neobjavljeni iznos. Ageia Technologies je bio vlasnik tehnologije PhysX koja realno simulira fiziku u virtualnom okruženju.

Proizvodi[uredi VE | uredi]

nVidijin portfolio proizvoda uključuje grafičke procesore, čipsetove i digitalne multimedijske playere.

Grafički čipovi Trenutno se grafički čipovi dijele na Quadro, GeForce i Tesla odjeljke.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Službene stranice tvrtke Nvidia


CashRegister.svg Nedovršeni članak NVIDIA koji govori o tvrtki treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.