Nacrt:Fotošetnja

Izvor: Wikipedija
Wikimedijanci na Wikipedia Photowalk u Chittagongu
Grupa foto-šetača u Dhaki, Bangladeš, snima fotografije za Wikimedia Commons .

Photowalking je zajednička aktivnost koju prakticiraju ljubitelji fotografije, okupljajući se u grupi kako bi zajedno šetali i fotografirali stvari koje ih zanimaju. Glavna svrha photowalkinga je snimanje fotografija tijekom šetnje. Važno je napomenuti da se pojam ponekad netočno koristi u marketinškom naslovu tečajeva fotografije ili radionica, što može stvarati nesporazume. Moderna upotreba pojma photowalking posebno se odnosi na zajedničku aktivnost ljubitelja fotoaparata koji se okupljaju kako bi dijelili svoju strast prema fotografiji i istraživali okolinu zajedno.

Photowalking aktivnosti obično organiziraju fotografski klubovi, ad hoc okupljanja putem internetskih foruma poput Facebooka ili Twittera ili su sponzorirane od strane komercijalnih organizacija ili poznatih fotografa. Primjeri takvih događanja uključuju godišnji Svjetski Photowalk Scotta Kelbyja i Globalnu Photowalk od 500px. Međutim, važno je napomenuti da je godišnja Globalna Photowalk od 500px otkazana. Ove aktivnosti pružaju priliku fotografima svih razina iskustva da se okupe, dijele svoje znanje, istražuju nove lokacije i stvaraju zajedništvo među ljubiteljima fotografije.

Photowalks vs ulična fotografija[uredi | uredi kôd]

Photowalking se ponekad uspoređuje s uličnom fotografijom, koja je vrsta dokumentarne fotografije. Međutim, važno je napomenuti da iako osoba koja sudjeluje u fotošetnji može prakticirati uličnu fotografiju, photowalking nije ograničen samo na tu vrstu fotografije. Fotografi koji sudjeluju u fotošetnji imaju mogućnost eksperimentirati s različitim vrstama fotografije, uključujući makro fotografiju, arhitektonsku fotografiju, fotografiju prirode i mnoge druge.

Također, važno je napomenuti da se ulična fotografija obično prakticira pojedinačno, dok je photowalking grupna aktivnost u kojoj fotografi zajedno istražuju okolinu i dijele svoje iskustvo. Grupna dimenzija photowalkinga pruža mogućnost razmjene ideja, savjeta i inspiracije među sudionicima. To stvara dinamičnu atmosferu u kojoj se fotografi mogu međusobno poticati i podržavati u svom stvaralaštvu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Aktivnost hodanja i fotografiranja s grupom drugih fotografa ima dugu povijest koja seže više od 100 godina unatrag. Rani primjer takvih aktivnosti uključuje osnivanje The Camera Club of New York 1884. godine, koji je okupljao fotografske entuzijaste i pružao im platformu za dijeljenje znanja i iskustava.

Također je važno spomenuti da je tvrtka Eastman Kodak iz New Yorka lansirala fotoaparat Brownie 1900. godine. Ovaj fotoaparat je bio pristupačan i jednostavan za korištenje, što je omogućilo širem krugu ljudi da se uključe u fotografiju i sudjeluju u aktivnostima fotografiranja.

Ovi događaji i inovacije su postavili temelje za daljnji razvoj fotografske industrije i poticanje grupnih aktivnosti fotografiranja, uključujući i današnji photowalking, koji okuplja ljude sličnih interesa kako bi zajedno istražili okolinu i dijelili svoju ljubav prema fotografiji.

Fotoaparat se prodavao za 1 dolar i stavio fotografiju u ruke prosječnog potrošača. [1] Kako je fotografija postala dio svakodnevnog života ljudi, fotografski klubovi kao što su društva i udruge su se proširili diljem svijeta kako bi podržali ovu tehnologiju u nastajanju. [2]

Dodatno se izražava to što se "foto šetnja" i "fotošetnja" koriste naizmjenično. Scott Kelby, koji je jedan odnajpoznatijih voditelja događanja photowalkinga, koristi oba oblika riječi od 2007. [3]

Društvene i kulturne implikacije[uredi | uredi kôd]

Fotošetnja u grupi donosi brojne prednosti osim samog vježbanja fotografiranja. U grupi postoji sigurnost i udobnost, a razmjena ideja i iskustava potiče kreativnost. Također, stvaraju se snažne veze među sudionicima i zajednički se stvaraju uspomene. Ukratko, fotošetnja pruža zajedničko iskustvo koje nadmašuje samu tehniku fotografiranja.

Sa nedostatkom kontrole i dobre organizacije događaji mogu izmaknuti kontroli čak u nekim slučajevima uključiti policiju. [4]

Organizacije fotošetnje često sudjeluju u humanitarnim akcijama. Primjerice, 2008. godine Worldwide Photo Walk Scotta Kelbyja bio je sponzoriran od strane sirotišta pod nazivom Springs of Hope u Keniji. Osim toga, druge organizacije također pružaju financijsku podršku mjestima i muzejima koje posjećuju putem novčanih donacija.

Reference[uredi | uredi kôd]

  1. Kodak Heritage Milestones. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. ožujka 2016. Pristupljeno 17. kolovoza 2016.
  2. Bucky, Karen. LibGuides: Photography: researching its history, processes, and photographers: Photography societies & associations. libguides.clarkart.edu (engleski). Pristupljeno 10. ožujka 2021.
  3. Worldwide PhotoWalk Archives - Scott Kelby's Photoshop Insider. scottkelby.com. Pristupljeno 10. ožujka 2021.
  4. Photo Walk Broken Up by Police After Being Mistaken for a Rave. petapixel.com. Pristupljeno 10. ožujka 2021.