Nacrt:Lotus porođaj

Izvor: Wikipedija
Netaknuti pupčić jedan sat nakon poroda, produženo odgađanje prekida pupkovine

Lotus porod praksa je nerezanja pupčane vrpce prilikom poroda sve dok do odvajanja ne dođe prirodnim putem, a ta se praksa često povezuje uz spiritualnu važnost povezanosti posteljice i novorođenčeta. Važno je sagledati pozitivne i negativne zdravstvene implikacije lotus porođaja kako bi se pacijentice koje zahtijevaju ovu metodu zbrinule na najpogodniji način. Iako nema mnogo objavljenih istraživanja o samom lotus porođaju, ipak su efekti odgođenog klemanja i rezanja pupčane vrpce opsežno istraženi.

Lotus porođaj ili ostavljanje posteljice povezane s pupčanom vrpcom, praksa je nerezanja pupkovine, odnosno ostavljanja pupkovine vezane za posteljicu u trećem porođajnom dobu, sve dok se posteljica sama prirodno ne odvoji. Sušenje i mumifikacija pupčane vrpce obično dovodi do odvajanja od novorođenčetovog pupka, što se događa u periodu od jednog do deset dana nakon poroda. Placenta je pritom često umotana u tkaninu ili torbu, te može biti tretirana solima i biljem kako bi se smanjio miris. Lotus porod naziva se još Navel Integrity Practice (u slobodnom prijevodu s engleskog jezika praksa integriteta pupka) ili drugi porod.


Podvezivanje i rezanje pupčane vrpce medicinska je praksa koja se rutinski obavlja u rodilištima u svim zapadnim zemljama. Lotus porođaj predstavlja suprotnost ovom načinu postupanja s pupkovinom, te zagovaratelji lotus porođaja promatraju porod sa stajališta fetusa, odnosno tvrdi se da podvezivanje pupčane vrpce koja još pulsira može imati štetne posljedice za novorođenče. Praktičari lotus poroda tretiraju jedinicu placente i pupkovine na jednak način kao i novorođenče te navode da ta praksa pomaže da se novorođenče bez napora prilagodi tranziciji izlaska iz maternice.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Rani američki pioniri, u pisanim dnevnicima i pismima, izvijestili su da su prakticirali nepodvezivanje pupka kao preventivnu mjeru, jer su vjerovali da štiti dijete od infekcije otvorene rane.

Suvremena praksa[uredi | uredi kôd]

Jeannine Parvati Baker, majstorica joge

Osamdesetih godina prošlog stoljeća, majstorica joge i primalja Jeannine Parvati Baker bila je glavni zagovornik ove prakse u Sjedinjenim Državama.

Praksu je u Australiju proširila primalja, Shivam Rachana, osnivačica Međunarodnog koledža za duhovno primaljstvo i autorica knjige Rođenje lotosa .


Lotus porod predstavlja fiziološko odvajanje pupkovine od novorođenčeta. Taj tip poroda prakticira se bez medikamenata i uterotonika i podvezivanja pupkovine. Proces lotus poroda odvija se u nekoliko koraka. Nakon poroda, novorođenče se polaže na rodiljina prsa dok se placenta porađa na nježan i spontan način. Tok krvi u pupkovini spontano se zaustavlja nekoliko minuta nakon poroda i pupčana vrpca se ne podvezuje. To se naziva pasivnim vođenjem trećeg porođajnog doba. Nakon što rodilja porodi posteljicu, provede se opći pregled rodilje. Tada se posteljica može prati ili se sačuvati u posudi/spremniku dok sva krv ne isteče iz nje. Važno je da se placenta drži na istoj razini s novorođenčetom dok Whartonova sluz ne očvrsne, što znači da je transfuzija placentalne krvi završena. U posudi se nalazi sterilna kompresa kako bi upila krv, te se mijenja po potrebi. Kako bi se placenta osušila, spriječila infekcija i eliminirao neugodan miris, opere ju se mlakom vodom da se uklone 5 ugrušci krvi nakon čega se može špricati otopinom morske soli i začinskog bilja (uobičajeno ružmarin i lavanda). Primjena soli i začinskog bilja može se nastaviti i sve dok ne dođe do prirodnog odvajanja pupkovine od djeteta. Posteljica se sprema u posebnoj zdjeli, često keramičkoj, koja ravnomjerno raspršuje toplinu i hladnoću i odgađa prerano truljenje placente, ili u posebnoj torbi koja omogućuje cirkulaciju zraka dok se pupčana vrpca odvaja od novorođenčeta. Umatanje placente u tkaninu praktičnije je prirode zbog lakšeg nošenja djeteta. Vrlo je važno da je tkanina od prirodnih vlakana, a ako je placenta dobro očišćena od krvi, neće imati neugodan miris. Pupčana vrpca se suši i postaje tvrda nakon jednoga dana, a novorođenče, placenta i pupkovina se ne odvajaju dok se pupčana vrpca samostalno ne odvoji od djeteta. Nakon razdvajanja, placenta se može potpuno osušiti te spremiti ili pokopati, što često ima ritualne pobude. Prema kliničkim praksama u rodilištima, vrijeme podvezivanja pupkovine varira, ali još uvijek se u najviše zemalja primjenjuje rano podvezivanje i rezanje pupkovine.


Uranjanje u vodu nakon poroda ubrzo nakon kućnog poroda, s pupčanom nesekvencijom

Naziv „lotus porod“ imenovan je prema osnivačici, Clare Lotus Day, koja je prisvojila ideju od primatologinje dr. Jane Goodall koja je proučavala obiteljske i društvene odnose čimpanzi u Tanzaniji, te je primijetila da čimpanze nakon poroda ne odgrizu pupčanu vrpcu, već čekaju porod posteljice te ostavljaju pupkovinu u prirodnom i nedirnutom stanju. Uz Claru Lotus Day veže se i prvo spominjanje lotus poroda. O samoj praksi ostavljanja pupkovine i posteljice vezanih uz novorođenče u ranijoj povijesti nema mnogo pisanih zapisa, ali mnoge tradicionalne kulture placentu smatraju svetom i uz njeno odlaganje vežu mnoge spiritualne rituale.

Pseudoznanstveni zagovornici rođenja lotosa promatraju bebu i posteljicu kao jedno na staničnoj razini, budući da potječu iz istog izvora, jajašca i spermija. Također tvrde da novorođenče i posteljica postoje unutar istog kvantnog polja, čime utječu na različite izraze kvantne mehanike koji utječu na zdravlje. Tvrde da se i dalje događaju prijenosi energije i stanične informacije, postupno prelazeći iz tkiva posteljice na dijete tijekom procesa sušenja. Znanstvenici osporavaju ovu tvrdnju o metafizičkoj dimenziji koja se odnosi na kvantnu mehaniku.

Položaj fetusa i posteljice u maternici

Rođenje lotosa iznimno je rijetka praksa u bolnicama.

Zdravstvene implikacije/ prednosti i rizici[uredi | uredi kôd]

Zdravstvene implikacije lotus poroda nisu dovoljno istražene, ali postoji veći broj studija o zdravstvenim implikacijama odgođenog podvezivanja i presijecanja pupkovine na koje se najčešće referira u člancima o lotus porodu. Benefiti kasnog podvezivanja i presijecanja pupkovine očitavaju se u povećanim razinama hemoglobina i zalihi željeza kod terminske novorođenčadi. Američka pedijatrijska akademija (eng. The American Academy of Pediatrics) i Američko kardiološko udruženje (eng. American Heart Association) iz tih su razloga revidirali smjernice za neonatalno oživljavanje te preporučuju odgađanje podvezivanja i rezanja pupkovine. Dakle, benefiti odgađanja podvezivanja pupkovine odnose se na :

- Povećanje vrijednosti hemoglobina i hematokrita, što rezultira smanjenjem šansi za razvoj neonatalne anemije i povećanjem zaliha željeza u odnosu na novorođenčad kod kojih je primijenjeno rano podvezivanje pupkovine. Povećane razine željeza očitavale su se čak i nakon šest mjeseci nakon poroda.

- Smanjeno intraventrikularno krvarenje.

- Nisku incidenciju neurološkog oštećenja.

- Smanjenje šansi za razvoj respiratornog distresnog sindroma u nedonoščadi.

- Smanjenje šansi za razvoj nekrotizirajućeg enterokolitisa i sepse u nedonoščadi.

O samom lotus porodu, njegovim benefitima i sigurnosti nedovoljan je broj informacija i istraživanja. Hanel i Ahmed (20) opisuju analizu slučaja dva dana starog novorođenčeta s neodvojenom pupkovinom i placentom. Novorođenče je dovedeno na odjel hitne pomoći za procjenu od strane socijalne skrbi, te je opstretička anamneza bila nepotpuna, osim da je dijete porođeno kući te da majka nije primila prenatalnu, perinatalnu niti postnatalnu skrb. Djetetovo opće stanje nije pokazivalo znakove infekcije, a jedina implikacija je bila klinička dehidracija. Pupkovina mu je prerezana nakon primitka u bolnicu, tretirano je za dehidraciju, primilo rutinsku imunizaciju, te otpušteno iz bolnice nakon dva dana. Zinsser opisuje studije slučaja tri lotus poroda žena koje su se odlučile na kućni lotus porod, zbog spiritualnih razloga i povezanosti s novorođenčetom. U ovoj studiji jedno je novorođenče imalo granulom pupka, a ostala nisu pokazivala znakove prisutne infekcije. Monroe i suradnici iznijeli su studiju na šest lotus poroda u periodu od 33 mjeseca između 2014. i 2017. godine. U tri od tih šest slučajeva, roditelji su odabrali prerezati pupčanu vrpcu prije otpusta iz bolnice. Niti jedno novorođenče nije imalo infekcije, a dvoje je primilo fototerapiju za hiperbilirubinemiju.


Zagovaratelji ranog povezivanja pupkovine kao kontraindikacije odgođenog podrezivanja pupkovine navode neonatalnu hiperbilirubinemiju zbog neoatalne policitemije, povećanje crvenih krvnih stanica u novorođenčadi, povećani rizik od HIV-a za novorođenčad s pozitivnim ili nepoznatim HIV statusom, tranzitornu tahipneju novorođenčadi ili postpartalnu hemoragiju (24). No istraživanja pokazuju različite rezultate te nema stabilnih dokaza da odgađanje podvezivanja pupkovine povećava neonatalne bolesti ili krvarenje kod majke (25). Što se tiče dokaza o kontraindikacijama samog lotus poroda, studija koju su proveli Tricarico i suradnici opisuje lotus porođaj gdje je novorođenče razvilo perzistentnu žuticu zbog idiopatskog neonatalnog hepatitisa kojeg su autori povezali s infekcijom. Novorođenče se spontano oporavilo nakon nekoliko mjeseci. Izjava Kraljevskog društva opstetričara i ginekologa (eng. The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) o nerezanju pupkovine naglašava nedostatak dokaza o samoj sigurnosti prakse lotus poroda te naznačava da rodilje moraju biti u potpunosti informirane o potencijalnom riziku o mogućnosti infekcije te da obitelji koje odaberu lotus porod posebnu pažnju trebaju obratiti na znakove infekcije. Zbog nedostatka cirkulacije u placenti u postnatalnom periodu novorođenče može postati podložno infekciji. Placenta je inaktivna i krv u njoj ne cirkulira nakon poroda, stoga 7 predstavlja izvor infekcije i teoretski se infekcija može proširiti na novorođenče, iako nema snažnih dokaza te pojave. Nadalje, lotus porod može izložiti novorođenče potencijalnoj traumi ako se pupčana vrpca nenamjerno pokida. Odgođeno podvezivanje i rezanje pupčane vrpce i lotus porod ne bi se trebali implementirati u maternalnim i neonatalnim hitnoćama, poput potrebe za hitnom reanimacijom novorođenčeta, postpartalne hemoragije, placentalnih abnormaliteta poput placente previje ili placentalne abrupcije.

Reference[uredi | uredi kôd]

 (1) Monroe, K. K., Rubin, A., Mychaliska, K. P., Skoczylas, M., Burrows, H. L., Lotus Birth: A Case Series Report on Umbilical Nonseverance, Clinical Pediatrics, 00: 1-7, 2018.

(2) Tricarico, A., Bianco, V., Di Biase, A. R., Lughetti, L., Ferrari, F., Berardi, A., Lotus

Birth Associated With Idiopathic Neonatal Hepatitis, Pediatrics and Neonatology, 58(3): 281-

282, 2017.

(3) Buckley, S. J., Lotus birth: a ritual for our times, Midwifery, Today Int Midwife.

67: 36-38, 2003.

(4) Echezona-Johnson, C., Obstetrical Nursing Management of Lotus Birth, Lotus

Birth: Obstetrical Nursing Care, Autorizirana predavanja. New York: ASA College School of

Nursing, str. 2, 2010.

(5) Echezona-Johnson, C., Obstetrical Nursing Management of Lotus Birth, Lotus

Birth: Obstetrical Nursing Care, Autorizirana predavanja. New York: ASA College School of

Nursing, str. 2, 2010.

(6) Echezona-Johnson, C., Obstetrical Nursing Management of Lotus Birth, Lotus

Birth: Obstetrical Nursing Care, Autorizirana predavanja. New York: ASA College School of

Nursing, str. 2, 2010.

(7) Bonsignore, A., Buffelli, F., Ciliberti, R., Ventura, F., Molinelli, A., Fulcheri, E.,

Medico-legal considerations on Lotus Birth in the Italian legislative framework, Italian Journal

of Pediatrics, 39: 1-6, 2019.

(8) Burns, E., More than clinical waste? Placenta rituals among Australian homebirthing women, The Journal of Perinatal Education, 23(1): 41-49, 2014.

(9) Hutchon, D. J. R., Immediate or early cord clamping vs delayed clamping, Journal

of Obstetrics and Gynaecology, 32(8): 724-729, 2012.

(10) Begley, C. M., Gyte, G. M. L., Devane, D., McGuire, W., Weeks, A., Active versus

expectant management for women in the third stage of labour. 2019. (Cochrane Database of

Systematic Reviews), raspoloživo na:

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD007412.pub5/full

(pristupljeno 20. 5. 2020.)

(11) World Health Organization, Delayed umbilical cord clamping for improved

maternal and infant health and nutrition outcomes, Geneva, WHO Press, str. 4, 2014.

10

(12) Gönenç, I. M., Aker, M. N., Ay, E., Qualitative Study on the Experience of Lotus

Birth, AWHONN – the Association of Women’s Health, Obstetric and Neonatal Nurses, 48(6):

645-653, 2019.

(13) Echezona-Johnson, C., Obstetrical Nursing Management of Lotus Birth, Lotus

Birth: Obstetrical Nursing Care, Autorizirana predavanja. New York: ASA College School of

Nursing, str. 9, 2010.

(14) Echezona-Johnson, C., Obstetrical Nursing Management of Lotus Birth, Lotus

Birth: Obstetrical Nursing Care, Autorizirana predavanja. New York: ASA College School of

Nursing, str. 8, 2010.

(15) Gönenç, I. M., Aker, M. N., Ay, E., Qualitative Study on the Experience of Lotus

Birth, AWHONN – the Association of Women’s Health, Obstetric and Neonatal Nurses, 48(6):

645-653, 2019.

(16) Rachana, S., Lotus birth: Leaving the umbilical cord intact, Australia, Good

Creation Publications, str. 9, 2011.

(17) Hayes, E. H., Placentophagy, Lotus Birth, and Other Placenta Practices. What

Does the Evidence Tell Us?, The Journal of Perinatal & Neonatal Nursing, 33(2): 99-102, 2019.

(18) Eichenbaum-Pikser, G., Zasloff, J. S., Delayed Clamping of the Umbilical Cord:

A Review with Implications for Practice, Midwifery Womens Health, 5(4): 321-326, 2009.

(19) Zinnser, L. A., Lotus birth, a holistic approach on physiological cord clamping,

Women Birth. 31(2): 73-76, 2018.

(20) Hanel, E., Ahmed, M. N., Is it time to cut the cord?, Clinical Pediatrics, 48(8):

875-877, 2009.

(21) Zinnser, L. A., Lotus birth, a holistic approach on physiological cord clamping,

Women Birth. 31(2): 73-76, 2018.

(22) Monroe, K. K., Rubin, A., Mychaliska, K. P., Skoczylas, M., Burrows, H. L., Lotus

Birth: A Case Series Report on Umbilical Nonseverance, Clinical Pediatrics, 00: 1-7, 2018.

(23) World Health Organization, Delayed umbilical cord clamping for improved

maternal and infant health and nutrition outcomes, Geneva, WHO Press, str. 5, 2014.

(24) Eichenbaum-Pikser, G., Zasloff, J. S., Delayed Clamping of the Umbilical Cord:

A Review with Implications for Practice, Midwifery Womens Health, 5(4): 321-326, 2009.

(25) Hutton, E. K., Hassan, E. S., Late vs early clamping of the umbilical cord in fullterm neonates: Systematic review and meta-analysis of controlled trials, The Journal of the

American Medical Association, 297: 1241-1252, 2007.

11

(26) Tricarico, A., Bianco, V., Di Biase, A. R., Lughetti, L., Ferrari, F., Berardi, A.,

Lotus Birth Associated With Idiopathic Neonatal Hepatitis, Pediatrics and Neonatology, 58(3):

281-282, 2017.

(27) Hayes, E. H., Placentophagy, Lotus Birth, and Other Placenta Practices. What

Does the Evidence Tell Us?, The Journal of Perinatal & Neonatal Nursing, 33(2): 99-102, 2019.

(28) Tricarico, A., Bianco, V., Di Biase, A. R., Lughetti, L., Ferrari, F., Berardi, A.,

Lotus Birth Associated With Idiopathic Neonatal Hepatitis, Pediatrics and Neonatology, 58(3):

281-282, 2017.

(29) Zinnser, L. A., Lotus birth, a holistic approach on physiological cord clamping,

Women Birth. 31(2): 73-76, 2018.

(30) Monroe, K. K., Rubin, A., Mychaliska, K. P., Skoczylas, M., Burrows, H. L., Lotus

Birth: A Case Series Report on Umbilical Nonseverance, Clinical Pediatrics, 00: 1-7, 2018.

(31) American College of Obstetricians and Gynecologists (2017), Delayed Umbilical

Cord Clamping After Birth, Committee Opinion Number 684, (ACOG), <raspoloživo na:

https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2017/01/delayedumbilical-cord-clamping-after-birth (pristupljeno 20. 5. 2020.)

(33) World Health Organization, Delayed umbilical cord clamping for improved

maternal and infant health and nutrition outcomes, Geneva, WHO Press, str. 32, 2014.

(34) Bonsignore, A., Buffelli, F., Ciliberti, R., Ventura, F., Molinelli, A., Fulcheri, E.,

Medico-legal considerations on Lotus Birth in the Italian legislative framework, Italian Journal

of Pediatrics, 39: 1-6, 2019.

(35) Monroe, K. K., Rubin, A., Mychaliska, K. P., Skoczylas, M., Burrows, H. L., Lotus

Birth: A Case Series Report on Umbilical Nonseverance, Clinical Pediatrics, 00: 1-7, 2018.

(36) Tricarico, A., Bianco, V., Di Biase, A. R., Lughetti, L., Ferrari, F., Berardi, A.,

Lotus Birth Associated With Idiopathic Neonatal Hepatitis, Pediatrics and Neonatology, 58(3):

281-282, 2017.

(37) Hanel, E., Ahmed, M. N., Is it time to cut the cord?, Clinical Pediatrics, 48(8):

875-877, 2009.

(38) Tricarico, A., Bianco, V., Di Biase, A. R., Lughetti, L., Ferrari, F., Berardi, A.,

Lotus Birth Associated With Idiopathic Neonatal Hepatitis, Pediatrics and Neonatology, 58(3):

281-282, 2017.

(39) Bonsignore, A., Buffelli, F., Ciliberti, R., Ventura, F., Molinelli, A., Fulcheri, E.,

Medico-legal considerations on Lotus Birth in the Italian legislative framework, Italian Journal

of Pediatrics, 39: 1-6, 2019.

12

(40) Gönenç, I. M., Aker, M. N., Ay, E., Qualitative Study on the Experience of Lotus

Birth, AWHONN – the Association of Women’s Health, Obstetric and Neonatal Nurses, 48(6):

645-653, 2019.

(41) Zinnser, L. A., Lotus birth, a holistic approach on physiological cord clamping,

Women Birth. 31(2): 73-76, 2018.

(42) Monroe, K. K., Rubin, A., Mychaliska, K. P., Skoczylas, M., Burrows, H. L., Lotus

Birth: A Case Series Report on Umbilical Nonseverance, Clinical Pediatrics, 00: 1-7, 2018.

Daljnje čitanje[uredi | uredi kôd]

  • Buckley, dr. Med., Sarah. Nježno rođenje, Nježno majčinstvo, Australija, 2006
  • Davies RN, Leap RN, McDonald. Ispitivanje zdravlja novorođenčadi i novorođenčadi: višedimenzionalni pristup, Elsevier Health Sciences, 2008.ISBN 0-443-10339-9
  • Limski CPM, Robin. Nakon bebinog rođenja: Cjeloviti vodič za žene nakon poroda, Ten Speed Press, SAD 2001
  • Parvati Baker, Jeannine. Prenatalna joga i prirodni porod, Sjevernoatlantske knjige, SAD, 2001
  • Trevathan, Wenda. Ljudsko rođenje: evolucijska perspektiva, Sveuč. časopisa New Mexico Press, 2011
  • Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Njega pri normalnom porodu: Praktični vodič, izvještaj tehničke radne grupe, Ženeva, Švicarska, 1997. godine
  • Barbara Finderle, bacc. obs. IBCLC:Lotus porođaj , Hrvatska komora primalja, Primaljski vjesnik, No. 29., 2020.