Nagravision

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nagravision.jpg

Nagravision je firma u vlasništvu Kudelski Group koja proizvodi CAM (condition access modul) uređaje za kabelsku i satelitsku televiziju. To je i ime njihovog glavnog proizvoda, Nagravision sustava za kodiranje.

Nagravision sustav kodiranja potječe još iz doba analogne satelitske televizije, iz 1990.-ih. U to vrijeme je bio među prvim široko korištenim sustavima kodiranja koji su bili razbijeni od strane hakera.

U vremenu digitalne satelitske televizije govorimo o 3 generacije Nagravision kodiranja:

  • Nagravision 1 sustav kodiranja je odavno napušten.
  • Nagravision 2 sustav kodiranja je napušten zbog hakiranja (kao i Nagravision 1), a ostatak satelitskih paketa je prešao (ili će preći) na najnoviji sustav Nagravision kodiranja. Bio je ugrađen u mnoge satelitske prijemnike u obliku emulatora i tako je bilo omogućeno neovlašteno gledanje kodiranih satelitskih programa. Pokušaji da se ovaj sustav spasi (softverskim nadogradnjama, promjenom algoritma kodiranja, zamjenom kartica) nisu urodili plodom, te je (kao i Nagravision 1) otišao u povijest.
  • Nagravision 3 sustav kodiranja je trenutačno u uporabi, za sada siguran od neovlaštenog korištenja.

Uređaj za dekodiranje se najčešće nalazi u samom satelitskom prijemniku (koji se često dobiva od satelitskog operatera, i u njegovom je vlasništvu), i umetanjem pretplatničke kartice u uređaj se omogućava gledanje kodiranog satelitskog programa.

Kao i kod mnogih drugih sustava kodiranja, i Nagravision je počeo s tzv. uparivanjem pretplatničkih kartica sa satelitskim prijemnikom. Uparivanjem kartice se onemogućava korištenje te iste kartice u bilo kojem satelitskom prijemniku osim onom s kojim je uparena, a sve kako bi se što više otežalo neovlašteno gledanje satelitskih programa.

Dio poznatih satelitskih paketa koji kodiraju program u Nagravision sustavu su:

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]