Napravni pogonitelj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Napravni pogonitelj (eng. device driver),[1] ili češće samo pogonitelj (eng. driver), ili upravljački program, program kojim se računalo služi u nadzoru perifernih uređaja, primjerice, skenera, pisača ili pogon zamjenjivog medija.[2]

Računalni je program koji omogućava komunikaciju između operativnog sustava i uređaja povezanog s računalom. Zbog svoje funkcije upravljački programi su specifični za uređaj i pišu se namjenski za određeni operativni sustav. Kada operativni sustav želi komunicirati sa uređajem, on šalje naredbu upravljačkom programu koji ju obrađuje i prosljeđuje uređaju. Kada uređaj treba komunicirati sa operativnim sustavom, podatke šalje upravljačkom programu koji ih prosljeđuje operativnom sustavu.

Upravljački programi pojednostavnjuju programiranje jer služe kao apstrakcijski sloj između uređaja i operativnog sustava. Programski kod aplikacije može se pisati neovisno o hardveru koji će koristiti te se u njemu mogu koristiti opće naredbe. Upravljački program će prihvatiti opće naredbe i pretvoriti ih u jednostavnije naredbe koje uređaj zna obraditi.

Pisanje upravljačkih programa zahtijeva iznimno dobro poznavanje konstrukcije uređaja ali i operativnog sustava kojem je upravljački program namijenjen. Upravljački programi izvršavaju se u posebnom režimu i izravno pristupaju uređajima pa mogu izazvati velike probleme ako ne funkcioniraju pravilno. Zbog toga ih najčešće pišu programeri zaposleni u tvrtkama koje razvijaju hardver. Oni imaju izravan pristup informacijama o konstrukciji uređaja te na raspolaganju stručne timove suradnika.

Upravljački programi u pravilu se isporučuju na CD ili DVD mediju koji se nalazi u kutiji sa uređajem. Neki operativni sustavi, primjerice Windows ili Mac OS X, sadrže veliku bazu upravljačkih programa za brojne uređaje, koji se također mogu koristiti - u nekim situacijama, operativni sustav će automatski instalirati upravljački program iz svoje baze čim prepozna novi uređaj. Ipak, preporučuje se da korisnik preuzme najnoviju inačicu upravljačkog programa sa Web stranica proizvođača uređaja. Time će osigurati najstabiliniji rad i najbolje performanse. Budući da se upravljački programi stalno unaprjeđuju, preporučuje se periodično preuzimanje i instaliranje najnovijih verzija.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. AudacityInačica izvorne stranice arhivirana 2. prosinca 2019. Priručnik - Pojmovnik / pristupljeno 2. prosinca 2019. / Sadržaj stranica dostupan pod licencijom CC BY 3.0 HR
  2. WMD Driver / pristupljeno 2. prosinca 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Desktop computer clipart - Yellow theme.svg Nedovršeni članak Napravni pogonitelj koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.